Andra bullar

andrabullar.jpg

När jag var liten sa min pappa en gång: ”Nu får du vara snäll, annars blir det andra bullar!”. Jag svarade: ”Jag är snäll, får jag andra bullar då?”.

Denna tänkvärda anekdot bevisar att mitt intresse för bullar sträcker sig långt bak i historien. Min mormor hade ett litet bageri i Atlas-området i Stockholm och dit gick jag gärna. Under decennier har jag provsmakat det mesta. Ett slags kall, antar jag.

Med detta i bagaget var jag rätt självsäker när jag i fredags satte igång med bullbak hemma. Ida var med, liksom vår vän Re och dom fixade degen med nästan noll fel. Bak-grunden var att vi måste finansiera vår kommande julmusikal. Ett sätt är att fixa kyrkkaffe och vi har bokat in oss på tre söndagar.

Det är flera år sen jag bakade bullar sist och det gick inte helt smärtfritt. Vi försökte hinna äta middag medan degen jäste, men det drog ut lite på tiden och när vi var klara hade degen växt över skålens kanter som nåt obehagligt ur en gammal skräckfilm. Tjejerna var tvugna att gå, så det blev jag som fick brottas med den klibbiga massan.

Efter diverse vedermödor under lååång tid (baket tog hela dan, kändes det som) hade jag åstadkommit 130 kanelbullar. Men dom såg varken ut som mormors eller andra kända modeller. Vissa var pyttesmå och andra hade svällt ut i groteska former. Jag valde ut dom som såg minst skräckinjagande ut och tog med till kyrkan på söndagen.

Min andra vän R hade bakat en sats på sitt håll. Men hon skämdes ännu mer över sina bullar (som inte heller såg helt estetiska ut) så dom blev kvar i påsen. Slutet gott, allting gott. Folk höll ganska god min och en del pengar strömmade in. Om två veckor är det dags igen. Men då blir det andra bullar…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: