Film Film Film, del 4

film0041.jpg

Igår återupplevde jag Farliga sinnen. Det är en film av typen ”lärare tar hand om en omöjlig klass”. Temat är inte precis unikt, men den här lämnar de flesta liknande filmer bakom sig med hästlängder. Kanske beror det på att den är baserad på en verklig historia, men mer troligt för att karaktärerna i filmen är övertygande. Michelle Pfeiffer och en rad unga skådisar gör ett fantastiskt jobb.

Det enda som störde filmupplevelsen var att den var inspelad på VHS med raspig och oskarp bild och riktigt dåligt ljud. Mig veterligen har den här filmen aldrig kommit ut på DVD, något som jag sörjer. Min samling är inte komplett utan den. Men det finns andra och mer häpnadsväckande exempel på filmer som DVD-producenterna har missat:

Störst skandal är nog att Tjejen som visste för mycket inte finns att få tag på. Den är en av de första och allra bästa thrillerkomedierna. Jag såg den på bio när det begav sig och det är den enda gång jag har varit med om att en hel biopublik skrikit rakt ut av skräck. Och så blandas detta med komik på hög nivå. Svårslaget.

Ett annat exempel är dramat Stekta gröna tomater, som är en riktigt bra och välberättad historia. Den kan man visserligen köpa utan svensk översättning, men jag hoppas fortfarande på att en sådan ska komma så småningom.

Andra luckor i samlingen är thrillern I skuggan av ett brott och Woody Allens mästerverk Kairos röda ros.

Jag jublade när jag hittade Kodnamn Nina på DVD. Det är en amerikansk remake på Luc Bessons Nikita och i mitt tycke är den bättre än originalet. Men glädjen var kortvarig. Filmen visade sig av någon obegriplig anledning vara censurerad på ett klumpigt och okänsligt sätt. Hur skyddar man sig mot sånt?

Annonser

Ett svar to “Film Film Film, del 4”

 1. Anne Says:

  Jag såg filmen Farliga sinnen med Skådespelarna

  Michelle Pfeiffer- LouAnne Johnson
  George Dzundza – Hal Griffith
  Courtney B. Vance – Mr. George Grandey
  Robin Bartlett – Ms. Carla Nichols
  Bruklin Harris – Callie Roberts
  Renoly Santiago – Raul Sanchero
  Wade Dominguez – Emilio Ramirez
  Beatrice Winde – Mary Benton
  Lorraine Toussaint – Irene Roberts
  m.fl….

  och instämmer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: