Klok som sin namne?

Vad vore svenskt musikliv utan Magnus Uggla? I decennier har han outtröttligt och uppkäftigt kommenterat olika företeelser i sina låtar. Inte nog med att texterna ofta är lysande och träffsäkra. Melodierna är ju lika självklara och rakt på sak. Hitlåtar som är omöjliga att skaka av sig.

Bland mina favoriter finns bl a ”Tjena alena”, där han gör upp med den svenska avundsjukan och ”Mitt decennium” där han ger en känga åt alla som klagar och tycker synd om sig själva. Och inte för att jag står vid någon bardisk på löningsdagen, men visst känner man igen känslan i ”Kung i baren” – att en liten del av varje månad få känna sig en smula rik.

Tänk vilken uppståndelse det blev när Uggla släppte ”Jag mår illa”. Då gjorde han sig osams med varenda kändis. Det var rena lynchstämningen. Och vem har inte retat sig på precis en sån person som han sjunger om i ”Trubaduren”?

Ibland överraskar Uggla med att vara känslig och romantisk. Som i den aktuella låten ”Pärlor åt svin”. Den är ännu en i raden av dem som har satt sig på min hjärna. Här ger han kängor åt dem som utnyttjar och leker med partnerns känslor och slår samtidigt ett slag för den riktiga kärleken.

Och när han i sången med självklarhet förklarar det lite svårbegripliga uttrycket ”att kasta pärlor åt svin”, blir det plötsligt glasklart. Då tycker jag att han faktiskt är klok som en uggla.

Annonser

4 svar to “Klok som sin namne?”

 1. Richard Says:

  Jag tycker att Uggla fått alldeles för mycket oförtjänt kritik under sin musikaliska karriär.
  Kanske beror det på att han på ett vulgärt och ärligt sätt visar på hur den ”postmoderna” människan är, dennes värderingar, och ibland ytliga levnadsstil.

  Oavsett om man älskar eller hatar Uggla kan man inte ta ifrån honom det han gemensamt med Gessle….han är en gedigen HITMAKER!

  Även om jag inte gillar alla hans låtar så händer det väldigt ofta att jag går och nynnar på någon av hans nästan oräkneliga hits.

  Mina klara favoriter bland alla Uggla-hits är ”Trubaduren”,”Staffans matematik” (Den har ett riktigt bra körarrangemang), sen kan man ju alltid diskutera texten.

  En sak är säker: Denna Uggla lämnar dig ej oberörd!

 2. philip Says:

  har du kollat på -var fan är mitt band? gillade inte uggla så mkt innan, men han är ju typ den skönaste. Du måste ju gilla det?

 3. philip Says:

  allså du tony.

 4. Jubileum « Ditt & datt Says:

  […] min citat-samling. Den som inte vill läsa om Carola, kanske hellre kollar varför jag tycker att Magnus Uggla och Bryan Adams är riktigt kloka. Och varför inte fixa en skryt-kväll med dina […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: