Hatten av för Huvudstaden

Om man som jag är en stockholmare i förskingringen och dessutom bor i ett litet lantligt samhälle, behöver man ibland ta en tur till Huvudstaden. Man får andas lite avgaser och känna lite av storstadspulsen.

Helgen som gick fick jag chansen och på lördagen hade jag några timmar att göra precis vad som helst. Det blev en riktig gulddag!

Började med en promenad utefter den myllrande, trånga Västerlånggatan och gick in i en av mina favoritbutiker – Science Fiction-bokhandeln. Köpte en bok med fantasykonst och tog sen en avstickare upp till Slottet. Där hade jag turen att få se högvakten till häst – något jag aldrig har upplevt förut. Sen tittade jag in på Nationalmuseum och beundrade Carl Larssons mäktiga väggmålningar i entrén.

I Kungsträdgården passerade jag Karl XII med sitt eviga finger pekande mot Ryssland. Vid stora scenen hamnade jag på en konsert. Ett grymt ösigt tiomannaband spelade Earth Wind & Fires ”In the stone” och Charlotte Perelli sjöng ”Take me to your heaven”. Sen flanerade jag vidare under de japanska körsbärsträden och kom så småningom till Hötorget. Den högljudda och lite galna torghandeln där är rätt underhållande.

Solskenet övergick plötsligt i fuktigare väder. På Sergel-plattan demonstrerade hundratals kineser för OS i ösregnet. De var genomblöta, men höll ut rätt länge ändå.

Till sist tog jag en vända genom Kulturhuset. På 4:e våningen hittade jag en fantastisk manga-utställning och träffade bland annat tre tjejer som visade sina alster. Blev imponerad och köpte några fina utskrifter.

Efteråt tyckte jag att Stockholm hade visat sig från sin allra bästa sida. Samtidigt är jag glad att jag bor på lite distans från storstaden. Annars hade jag nog inte uppskattat min dag så mycket.

6 svar to “Hatten av för Huvudstaden”

 1. Elin Says:

  Vilken inspirerande beskrivning av din dag. Låter jättehärligt!

 2. Anne Says:

  Suve dag du ser ut att ha haft. Synd man inte visste det om Charlotte Perelli och Kungsan, då hade jag varit där.

 3. Uffe Svensson Says:

  Jag var också i Stockholm (torsdag-lördag). Stockholm är verkligen vackert när det är vackert. Jag var bland annat på helande-möten i Storkyrkan. Det måste väl vara historiskt. Inte att jag var där, men mötena.

  Jag passerade också förbi körsbärsträden och Karl XII´s staty. Körsbärsblomningen var verkligen överväldigande.

  Våren är här!

 4. Samuel Says:

  Det lätt ju skönt.
  Själv var jag nere i Berlin och njöt lite. Rekommenderas varmast.
  Var nästan sommar där nere.
  S

 5. Kreativa kickar « Ditt & datt Says:

  […] vår stockholmsresa – spx09 (Small Press Expo) i Kulturhuset. Jag hamnade där av en händelse förra året och såg nu till att återvända med HH. En annan tecknarbroder – AP – hakade också […]

 6. Etta nolla nolla! « Ditt & datt Says:

  […] mer och mer. Vill du ha en dos lovsång om Huvudstaden och se lite fina bilder, kan du kolla här: Hatten av för Huvudstaden, Fotosafari i storstadsdjungeln och Stockholm från […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: