För tidigt och för sent

För en vecka sen idag åkte fem ungdomar i 18-årsåldern för att köpa godis. På vägen tillbaka blev de bländade av solen och råkade ut för en våldsam krock. Två dog och två blev allvarligt skadade. Två av ungdomarna var vänner till min yngsta dotter. Nu är en av dem död och en hamnade på sjukhus.

Det blev förstås en svår chock för hela kompisgänget. Ingen väntar sig att nära vänner ska dö hastigt – särskilt inte när de är i tonåren.

Det är alltid extra tragiskt med människor som möter döden alltför tidigt. En kompis till min dotter No 3 – F som var 19 år – stod stilla mitt i en skidbacke när han plötsligt föll ner och dog. Jag har aldrig varit på en sorgligare begravning. Kyrkan var fylld med gråtande ungdomar.

När någon i min närhet går bort hastigt, tänker jag framför allt på två saker. Har jag positiva relationer till folk eller har jag trampat nån på tårna, sagt något okänsligt eller skilts från någon med hårda ord? Om en vän dör är det för sent att rätta till sånt som eventuellt har gått snett. Bättre att reda ut saker och vårda sina relationer medan det finns tid.

Och så tänker jag på mig själv. Har jag gjort nåt vettigt av mina dagar? Lever jag ett positivt och kreativt liv som både jag själv och andra har glädje av? När mitt liv slutar är det något sånt jag vill se tillbaka på.

Ingen av oss vet hur långt vårt liv blir, men vi kan bestämma oss för att de dagar vi har blir så bra det bara går.

2 svar to “För tidigt och för sent”

  1. Anne Says:

    Sorg är inget enkelt. Men det är som du skriver vi får leva vidare så bra det går ändå.

  2. Elin Says:

    Du är så vis pappa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: