Jakandets lov

Jag hörde nån gång att japanerna inte har något ord för nej. Det stämmer inte. De har ett ord för nej, men använder det inte gärna. I stället säger de ”Ja, men det blir svårt”.

Jag kan två sånger som börjar med ”Säg inte nej”. Den ena är en gammal, som fortsätter ”…säg kanske, kanske, kanske”. Den andra är ännu bättre. Den fortsätter ”…säg hellre JA”. Det kan låta lite förenklat, men jag tycker att båda sångtexterna sätter fingret på nåt viktigt. Nämligen att ha en positiv attityd.

När man jobbar med problembarn, som jag gör, träffar man ofta på ungar som alltid säger nej. Det spelar knappt någon roll vad man ber dem om eller föreslår. Svaret kommer snabbt och liksom automatiskt.

Jag känner också en del vuxna som fungerar på liknande sätt. Om man ringer för att be om en liten tjänst eller en mikroskopisk del av deras tid, vet man på förhand att det blir ett nekande svar. Det kan säkert finnas goda anledningar till det, men vad tråkigt att nästan alltid ha en sån attityd.

Ordet JA däremot, har en fantastisk och positiv laddning. Tänk vad det lilla ordet kan förlösa och uppmuntra. En osäker och blyg frågeställare kan bli bekräftad och uppbyggd. Och en som med sin fråga söker kontakt, kan känna ett gensvar. JA är svaret man vill ha på livets stora frågor, men också på de små och vardagliga.

Min vän H är ett föredöme på den här punkten. Om man säger ”Kan du göra mig en tjänst?”, är svaret alltid ”JA, gärna!”. Den attityden behöver vi mycket mer av i vårt land. Inte bara JA, utan JA, gärna!

Fundera på hur det är för dig. Är du en nej-person eller en JA-person? Hur uppfattas du av omgivningen. Hur påverkar du människor omkring dig med din attityd? Om du tar till vana att använda ordet JA så snart det finns möjlighet, sprider du goda vibbar omkring dig. Och inte nog med det. Du mår mycket bättre själv också!

Och nu när jag uppmanar dig att ännu mer ofta ge ett positivt svar till folk du möter, då vet du vilket svar jag vill ha. Eller hur?

6 svar to “Jakandets lov”

 1. Anne Says:

  Ha ha kul att läsa.

 2. Gabbe Snabbe Says:

  Hej Tony! Här har får du ett presentkort på några ”ja”.
  – Jajjamensan!
  – Javisst!
  – Ja det kan jag!
  – Ja, jag hjälper gärna till!
  – Ja.men det blir svårt! (Japanesisk variation)
  – Nej, jag säger ja (Idol i torsdags)

  MVH Gabbe

 3. lasse nylén Says:

  Hej Tony!

  Kul att du är så kreativ, jag blir faktiskt avundsjuk ( i alla fall lite grann).
  Det kändes i hjärtat när du skrev om Öland, där finns många fina minnen kvar i sanden. Jag önskar dej allt gott i livet.Hälsningar din vän Lasse

 4. rormok Says:

  Jättebra skrivet.
  Fram för mer possitivitet. 🙂

 5. Trodde aldrig jag skulle göra detta « Ditt & datt Says:

  […] där själv. Trots att jag har arbetat med reklam i nästan hela mitt vuxna liv och trots att jag ogillar att säga nej, har jag idag gjort ett historiskt beslut. Efter månader av vånda och tankekrockar har jag satt […]

 6. Etta nolla nolla! « Ditt & datt Says:

  […] oss om att det går att stiga ut ur den gråsvenska deppigheten. Läs till exempel: Rätt sida, Jakandets lov, Miljonär-tänkandet och Hinkvis. Eller mitt recept på hur man kan få kärleken att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: