Sjukvård för hårdhudade

doktor

En höstkväll för rätt många år sen var jag på väg hem på min cykel. Det var mörkt och det regnade. Jag hade dragit upp jackans huva och kisade mot de små vassa regndropparna. När jag körde över en liten gatukorsning fick jag se nåt suddigt som kom in framför mig från höger. I nästa sekund kastades jag av min cykel och landade 4-5 meter längre fram.

Jag fick senare veta att det var min vän N som jag hade kolliderat med, när han kom in i samma korsning som jag med sin cykel. Ingen av oss hade haft lyset på. N linkade hemåt med värkande ända, men för min del blev det ambulans till närmaste sjukhus. När jag landade på asfalten hade jag slagit i vänster skuldra och huvudet.

Den läkare som tog hand om mig på akuten var inte precis varsam och empatisk. Han borstade brutalt ur gruset ur såret i min panna och sa ”Det här var väl ingenting. Jag har jobbat på Grönland och tagit hand om barn som blivit bitna i ansiktet av varghundar.”

Just då orkade jag inte skänka någon längre tanke åt de grönländska barnen. Jag tyckte mest synd om mig själv under den omilda behandlingen. Bedövningen hade knappt börjat ta innan läkaren började sy ihop min panna.

Sen gjorde han en lika smärtsam undersökning av min axel. Han upplyste mig om att ett ligament hade brustit och att jag snart skulle få en förkalkning på nyckelbenet. ”Och om några år”, sa han, ”kommer du att få problem med den där förkalkningen. Då får du komma tillbaka hit, så ska vi slå bort den med en mejsel.”

Jag har hittills inte behövt ha nåt möte med den där mejseln, men hela händelsen har lärt mig en sak: Sök inte läkarvård i onödan.

Annonser

5 svar to “Sjukvård för hårdhudade”

 1. Anne Says:

  Man kan ju undra om Läkaren hade läkarcertifikat =)

 2. Ola Says:

  Men vännen! Ta hand om dig nu! ska be att du ska slippa mejseln!

 3. Kan man skratta ihjäl sig? « Ditt & datt Says:

  […] Tänkte jag skulle berätta lite om efterspelet till min cykelolycka och mötet med den brutala läkaren som jag skrev om nyligen. […]

 4. Etta nolla nolla! « Ditt & datt Says:

  […] När mitt finger gjorde ett felsteg och Mitt bilointresse. Och mina dramatiska upplevelser i Sjukvård för hårdhudade och uppföljaren Kan man skratta ihjäl sig? har fått somliga att nästan göra just […]

 5. En titt i backspegeln « Ditt & datt Says:

  […] Jag håller inte med, men vissa läsare skrattade nästan ihjäl sig åt min olycksberättelse här och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: