Kan man skratta ihjäl sig?

grav

Tänkte jag skulle berätta lite om efterspelet till min cykelolycka och mötet med den brutala läkaren som jag skrev om nyligen.

Jag kom hem från sjukhuset som ett mycket eländigt paket, med bandage runt huvudet och armen i mitella. Dessutom var hela överkroppen som en enda ihållande smärta. Det blev horisontalläge förstås. Jag har aldrig känt mig så hjälplös. Kunde inte ens komma upp ur sängen utan hjälp.

Bredvid mig låg min son Victor, som då var i 6-årsåldern. Genom nån märklig tillfällighet hade han brutit armen i samma veva, så vi låg där båda två med armarna i bandage. Det enda vi hade ork att göra vara att se på film. Inga komedier – om jag skrattade kändes det som om hela jag skulle gå i bitar.

Efter en vecka var jag så pass rörlig att jag kunde sitta uppe och se på lördags-TV med familjen. Vi såg nåt program med Oldsberg, minns jag. Han hade Bengt Bedrup som gäst och bad denne att berätta en rolig historia. Jag kände mig inte det minsta orolig. Jag hade utvecklat en förmåga att kunna hålla mig för skratt i alla lägen.

Historien var ur verkliga livet och handlade om nån som kommenterade en fotbollsmatch på radio. Det lag som Sverige spelade mot hade en färgad kille i laget. Kommentatorn använde hela tiden ordet ”negern” när denne var i närheten av bollen. I kontrollen i Stockholm tyckte man att detta inte lät så bra och bad kommentatorn att inte säga ”negern”. Men han hörde inte vad de sa, utan fortsatte: ”Negern passar, negern lägger en hörna…”.

Till slut bokstaverade man från Stockholm, för att kommentatorn skulle förstå: ”Du får inte säga ‘negern’ – Niklas, Erik, Gustav…”. Då säger kommentatorn i direktsändningen: ”Jag tror inte det är sant. Kontrollen i Stockholm säger att negern heter Gustav”.

Det blev för mycket för mig. Jag exploderade av skratt och kunde inte sluta. Det gjorde så fruktansvärt ont i hela överkroppen att jag grät samtidigt som jag skrattade. Och när jag trodde att jag skrattat klart, satte det igång igen. Det är den enda gången i livet som jag på allvar trott att jag skulle dö. Om man nu kan dö av en rolig historia.

6 svar to “Kan man skratta ihjäl sig?”

 1. Anne Says:

  He he he =)

 2. Etta nolla nolla! « Ditt & datt Says:

  […] Mitt bilointresse. Och mina dramatiska upplevelser i Sjukvård för hårdhudade och uppföljaren Kan man skratta ihjäl sig? har fått somliga att nästan göra just […]

 3. En titt i backspegeln « Ditt & datt Says:

  […] Det påstås att skadeglädjen är den enda sanna glädjen. Jag håller inte med, men vissa läsare skrattade nästan ihjäl sig åt min olycksberättelse här och här. […]

 4. Varan eller inte varan… « Ditt & datt Says:

  […] sluta skratta, varken jag eller han som hade ont. Jag tänkte direkt på den dagen som jag själv trodde att jag skulle dö – av […]

 5. alex Says:

  hur hittar man videon på ” negern passar negern ”

 6. gladatony Says:

  Vet inte. Jag har bara hört händelsen berättas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: