Miljonär-tänkandet

miljon

Idag hittade jag två oskrapade Triss-lotter som låg och skräpade hemma. Jag tänkte direkt på att det vore rätt ironiskt att skrapa fram en högvinst nu, när jag precis har genomlidit en ovanligt tuff månad, då det har varit svårt att få pengarna att räcka till. Men som vanligt var det nit på båda två.

Jag kom att tänka på nåt som hände för kanske hundra år sen eller så. En fattig änka levde helt ensam, sedan hennes son hade emigrerat till Amerika. Åren gick och sonen skrev hem och berättade om sina framgångar. Den gamla änkan berättade stolt om detta för alla som ville höra på. Hennes vänner tyckte det var okänsligt av sonen att tjäna pengar i fjärran land och låta modern leva i fattigdom.

”Skickar han aldrig hem några pengar åt dig?” var det någon som frågade. ”Nej”, svarade hon, ”men han brukar skicka bilder på amerikas kung”. När vännen bad att få se bilderna, öppnade änkan dörren till nästa rum. Hela väggarna var täckta av dollarsedlar som hon hade satt upp där. Änkan var rik utan att veta om det.

Min vän Roland Utbult träffade en gång en man som sa att han kände sig som en miljonär. Mannen hade inte så mycket pengar, men menade att han hade så mycket att vara tacksam över i livet, att han kände sig som en mycket rik person. Roland tyckte att den tanken var så god, att han skrev en sång på temat.

I vår del av världen är det många som tror att livets största lycka är att vinna en högvinst eller få riktigt mycket pengar på nåt annat sätt. Det kan lätt bli en fixering, där man ständigt är missnöjd över det man har och avundas dem som har mer. Jag tror vi måste öppna ögonen och upptäcka allt vi borde vara tacksamma över. Att ändra sitt tänkande på det sättet är bra mycket mer värt än en miljon.

2 svar to “Miljonär-tänkandet”

  1. Anne Says:

    Instämmer det finns annat som har större värde än 1 miljon.

  2. Etta nolla nolla! « Ditt & datt Says:

    […] det går att stiga ut ur den gråsvenska deppigheten. Läs till exempel: Rätt sida, Jakandets lov, Miljonär-tänkandet och Hinkvis. Eller mitt recept på hur man kan få kärleken att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: