A night at the Opera

opera

Finalen i Melodifestivalen 2009 var en musikfest som hette duga med ett starkt startfält. Stämningen i Globen var förstås på topp. Artisternas och dansarnas inmarch hade ett stänk av pridefestival över sig, men det glömde man snabbt när musikfesten satte igång på allvar.

Jag höll tummarna för EMD med låten ”Baby goodbye”. I mitt tycke en melodi med karaktär och hitkänsla, proffsigt framförd med en bra show. Andra favoriter var Måns Zelmerlöw och Sarah Dawn Finer. Kul i år är att flera av artisterna har skrivit sina egna låtar, t ex EMD och Måns.

Efter alla jurygruppers röstning låg Måns i en klar ledning, men svenska folkets röster vände upp och ned på hela poänglistan. Slutlig vinnare blev Malena Ernman med ”La voix” – en slags blandning av pop och opera. Kanske väl mycket musikalkänsla. Jag associerar direkt till ”The phantom of the Opera”.

Jag känner mig lite delad inför vinnarlåten. Å ena sidan är det kul med en annorlunda låt i stället för nån anonym popdänga. Å andra sidan undrar jag om det finns vinstpotential i Europa för en låt där man inte kan sjunga med i refrängen. Och det av den enkla anledningen att det inte går att urskilja ett enda ord i den.

Men vem är jag att tvivla. Ingen vet vad som händer innan hela Östeuropa och Balkan har lagt sina röster. De brukar sällan tycka som jag gör.

Annonser

5 svar to “A night at the Opera”

 1. Lina Says:

  jag måste säga att jag fortfarande är i chock! Detta resultat var så otroligt otippat! Det fanns många bra bidrag i finalen och ingen av de bästa, enligt mig, vann. Det är knappt att jag hört någon som sagt att de tyckt om Malenas låt och sedan visar det sig att många i Sverige helt plötsligt tycker att den var bäst. Jag får inte riktigt ihop detta…

 2. Madde Says:

  Jag älskar ju melodifestivalen! Måste börja med att säga det, men TYVÄRR så tycker jag att det riktiga suget inte infunnit sig på lördagkvällarna. Efter första deltävlingen så försvann mitt intresse ganska fort men glad att Emilia gick vidare – ett bidrag som skänkte glädje mitt i tristessen… Pinade mig igenom de andra, missade nån delfinal, höll på med annat under tiden bara för att ändå vara med och se vem som gick vidare… Sara Dawn Finer? Jag fattade aldrig den låten – den var totalt ointressant för mig och jag brukar gilla henne i allmänhet, men moving on? Kändes som om jag hade hört den förut på nåt sätt… Likadant med Hope ‘n Glory, men Måns är ju alltid fin att se på förstås 😉 Dessutom märks det att han tycker det här är skitkul på scen.

  Trots trista delfinaler tyckte jag att finalen var SUPER. Och vilken GREJ att La Voix vann. Malena ger mig sköna rysningar när hon sjunger och visst kan man sjunga med i refrängen – melodin sitter som SMÄCK! (trots att jag inte riktigt tar den i hennes tonart…) sen att man inte kan franska spelar ju ingen roll – texten hörs ju inte ändå så ingen kotte kan säga att jag sjunger fel 😉

  La Voix kommer sticka ut i eurovision(!) – den 12 maj får vi reda på om det är bra eller dåligt. Förhoppningsvis på det bra sättet! GO MALENA!

 3. julia Says:

  alltså måns är kuuung, så bäst 🙂

 4. Mot oändligheten… och vidare! « Ditt & datt Says:

  […] fick han vara Elaka Måns i musikalen Footloose och har varit med ett par gånger i Melodifestivalen och dessutom i 2007 års mest älskade julreklam. Den lite omogne Idol-deltagaren med […]

 5. Operapop med glimten i ögat « Ditt & datt Says:

  […] missar inte gärna Melodifestivalen, men den stora uttagningen i Europa har jag mer och mer tappat intresset för. Det är alldeles […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: