Skottpengar på pirater

pirates1

I morgon börjar allvaret, kära piratvänner. Då träder Ipred i kraft – lagen som gör att den som delar ut eller laddar ner musik och film kan drabbas av kraftiga skadestånd. 2 miljoner svenskar som har varit vana att hämta hem gratis musik, ska nu stoppas. Sällan har det väl varit en sån folkstorm.

Själv har jag ett annat perspektiv. Visst, jag har väl också laddat ner en del musik. Jag har tyckt att om jag hämtar hem en låt av Bryan Adams eller Christina Aguilera, så drabbar det ingen fattig. Däremot har jag undvikit låtar från mindre kända artister. Jag vet att många skivor säljer i väldigt små upplagor och att folk på de mindre skivbolagen ber till Gud att de ska få täckning för sina utgifter.

Sen hör det till saken att jag tycker att upphovsrätten bör respekteras. Jag känner mig personligt engagerad, därför att jag själv flera gånger har blivit bestulen på bilder som jag har tecknat. Man känner sig faktiskt kränkt och rätt irriterad, när man får se sina egna bilder i tryck. Bilder som man egentligen har rätt att få ersättning för.

Värst var när jag hittade en annons med en av mina teckningar, där någon helt enkelt hade kalkerat av den. Dessutom var det riktigt kantigt och fult gjort med en kulspetspenna. Den som ritade av min bild hade ”vänligheten” att även sätta dit min signatur under bilden. Då blev det liksom ännu värre. Mitt namn stod under en groteskt ful variant av min teckning. Så jag kan känna med låtskrivarna som blir bestulna dag efter dag.

För den som vill ha tillgång till musik utan att ha dåligt samvete, finns nu det välsignade Spotify – ett gigantiskt arkiv av låtar som man kan lyssna på helt lagligt. Upphovsmännen får betalt via reklampengar. När man sen hör nån låt som man vill äga, går man bara in på iTunes Store och köper den.

Med den möjligheten borde Johnny inte behöva deppa.

Annonser

6 svar to “Skottpengar på pirater”

 1. Iréne Tufvesson Says:

  Upphovsrätten borde även respekteras när det gäller tankar, idéer och tips som man delat med andra. Jag känner mig både ledsen och arg när jag hör någon presentera mina tankar, tips och idéer som sina egna på ett möte ett par dagar efter det att jag har delat med mig.
  Själv fick för några dagar sedan ett bra tips på jobbet av en 21-årig medarbetare. När jag presenterade det förbättringstipset för klassen, sa jag att det var ett tips från den här tjejen och att jag blev så glad för att hon ville hjälpa till med att göra att det blev bättre.

 2. lina Says:

  bra skrivet! håller med dig! kul att hitta hit till din blogg. många mycket fina bilder! mvh lina häger

 3. Johan Grönlund Says:

  Håller helt med dig:) Tycker dock de skulle kunnat haft ett annorlunda system så mer pengar gick till artisterna och mindre till skivbolagen. är ju de som tar de mest av vinsterna. Och det kan jag tycka är fel. Däremot så förstår inte folk hur mycket arbete som ligger bakom en låt som är 3 minuter lång.

 4. Anne Says:

  Instämmer i det du skriver.

  Bara en sak om Spotify står det att den är fri att lyssna på: If you have an invite.

  Ha det’

 5. gladatony Says:

  Jag skrev INTE att den är ”fri att lyssna på”. Men det är klart, om man har fått en inbjudan är det ju alldeles gratis.

 6. Rent spel? « Ditt & datt Says:

  […] Åsikterna om fildelning har ställts på sin spets i och med domen och har väl sällan varit mer polariserade. Människor på politiska poster i flera länder ställer sig positiva, medan de fyra dömda hyllas som rebeller av andra fildelare. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: