April april!

liarliar

Det är den 1 april och det är fritt fram att luras och bli lurad. Själv har jag knappt träffat en människa idag, så jag har klarat mig hittills.

Media har ibland lyckats med sina aprilskämt. Mina föräldrar brukar berätta om hur Aktuellt i TV lurades nån gång på 60-talet. De fick folk att tro att man kunde se svartvita TV-bilder i färg, genom att trä en damstrumpa över huvudet.

Jag minns det första året vi hade sommartid. Dagens Nyheters förstasida förkunnade: ”Dålig information om sommartiden. 10.000 personer beräknas komma för sent till jobbet idag”. Den rubriken fick massor av folk att springa till bussar och tåg – och komma en timme för tidigt. Omställningen till sommartid var inte förrän ett par dar senare.

Idag tyckte jag att det passade att se filmen Liar liar. Den handlar om advokaten som alltid kör med lögner och bortförklaringar. Genom nåt slags magi tvingas han tala sanning under ett helt dygn. Det leder förstås till ett antal katastrofala situationer.

Det var med en viss ansträngning jag såg filmen. Jim Carrey kan vara rätt påfrestande när han är på sitt mest överdrivna, skrikiga och grimaserande humör. Men det var det värt för att få tag på sensmoralen – att man mår betydligt bättre om man håller sig till sanningen.

Som motvikt till 1 april borde vi ha en dag när alla måste tala sanning. Det kunde bli ganska intressant. Tänk vad mycket man kunde ta reda på en sån dag. Den som skulle göra affärer kunde få veta om priset var för högt. Och den som drömt om Henne med stort H, skulle kunna få klart besked om hon var intresserad eller inte.

Sen skulle man själv få vara brutalt ärlig, förstås. Säkert inte helt smärtfritt, men nyttigt. Det är ju Sanningen som ska göra oss fria.

Annonser

Ett svar to “April april!”

  1. Anne Says:

    Bra skrivet ! !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: