Rent spel?

pirates21

Igår föll domen i Stockholms Tingsrätt mot de fyra svenskarna som ligger bakom siten Pirate Bay. De dömdes till 30 miljoner kronor i skadestånd och vardera ett års fängelse. Domen är historisk och har väckt uppmärksamhet över hela världen.

Åsikterna om fildelning har ställts på sin spets i och med domen och har väl sällan varit mer polariserade. Människor på politiska poster i flera länder ställer sig positiva, medan de fyra dömda hyllas som rebeller av andra fildelare.

Domen känns väldigt hård och vi har nog inte sett slutet innan Högsta Domstolen eller EU-domstolen sagt sitt. Men om jag får gissa lär de fyra inte bli frikända. De politiska krafterna som vill statuera ett exempel är alltför starka.

Mitt i den infekterade debatten, tycker jag att vi har glömt en viktig fråga – nämligen vad som är rätt och fel. Tragiskt nog verkar ideal som ärlighet och sanning ha förlorat sin glans under de senaste åren. Nu anses ett beteende inte vara fel eller olagligt om tillräckligt många gör det. Och en omoralisk handling är inte fel så länge ingen ser den.

Man kan inte längre se en fotbollsmatch på TV utan att få bevittna långa rader av dramatiska fall och kullerbyttor. Det händer så fort en spelare nuddas av någon från motståndarlaget. Det handlar inte längre om ifall spelaren har skadats eller inte, utan om vad han kan få domaren att tro.

Om ärligheten ska reduceras till om man blir upptäckt eller inte, har vi snart en situation där allt fler snattar i butiker och hejdlöst lurar sina medmänniskor. Den situationen är inte något som jag välkomnar.

Jag tror man mår bäst om man försöker ha ett rent samvete. Ärlighet varar faktiskt längst.

Ett svar to “Rent spel?”

  1. Lotta Says:

    Man kan också fråga sig varför svenska staten driver ett sånt här mål (bekostat av skattemedel), som egentligen borde bekostas av skivbolagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: