Film film film, del 10

film010

När jag var i London i december 1988, passade jag på att besöka en av de gigantiska biograferna. De visade Die hard, en actionrökare som fortfarande står sig. Jag hade köpt Coca-Cola och popcorn (saltade). Jag blev erbjuden sockrade, men tyckte det lät riktigt läskigt så jag avböjde.

Det var en fantastisk upplevelse att sitta där bland nästan 2000 andra. Vilken stämning! I filmen är det ett dussin terrorister som kapar en skyskrapa. Bruce Willis – ensam och barfota – tar upp kampen med dem. De stackars terroristerna har förstås inte en chans.

En sak berörde mig illa. När Bruce mejade ner den sjunde eller åttonde terroristen, jublade hela publiken och applåderade. För mig kändes det ganska motbjudande. Jag kunde ana likheten med publiken på antikens gladiatorspel, som blev underhållna av äkta blod och död.

mansomhatarkvinnor

Förra helgen såg jag en av svensk films största biosuccéer – Män som hatar kvinnor. Jag har läst boken och även uppföljarna och var beredd på att den skulle vara rätt så våldsam. Filmen är fantastiskt spännande och jag blev förvånad över att man hade lyckats få med det mesta ur boken, som är ganska omfattande.

Skillnaden mot att se Die hard i London var enorm, trots att jag åter satt i en stor och välfylld biograf. Om Die hard bjöd på underhållningsvåld, så var detta motsatsen. Nu var det ingen som jublade över våldsamheterna.

Den brutala våldtäktssekvensen är på gränsen till vad man orkar med och jag drog en lättnadens suck när den var över.

Här tjänar våldet ett annat syfte. Filmen visar med all tydlighet att en våldtäkt eller våld i allmänhet aldrig är något lustfyllt eller vackert. Ibland kan det vara bra att bli påmind om det.

2 svar to “Film film film, del 10”

  1. Ola Says:

    Jag var rätt illamående genom större delarna av ”Män som hatar kvinnor” verkligen hemskt, man kunde typ känna avsmaken från allihop i bion.

  2. Film film film, del 14 « Ditt & datt Says:

    […] Läs mer om den första filmen genom att klicka här! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: