Min digitala konstsamling, del 2

almatadema01

Jag är väldigt fascinerad av konstnärer som kan måla realistiskt. För att citera min vän G: ”Bilderna såg nästan arrangerade ut, så verkliga var de”.

Ibland kan konstverk som är alltför naturtrogna kännas lite tråkiga. Men när konstnären har en känsla för att välja rätt motiv, bildkomposition och ljus kan resultetet bli fantastiskt.

almatadema02

Så låt mig visa dig på en sån ur min digitala konstsamling: Sir Lawrence Alma-Tadema. Han föddes i Nederländerna 1836, men flyttade till England 1870 där han blev kvar till sin död 1912.

almatadema03

Alma-Tadema valde nästan uteslutande motiv från antikens Rom och Grekland. Han ville visa det vackra och sköna. Det vilar ett romantiskt skimmer över bilderna, ett slags idealbild som är för bra för att vara sann.

almatadema04

Detaljrikedomen är häpnadsväckande, färgerna oftast ljusa och klara.

almatadema05

Man anar ett starkt släktskap med Prerafaeliterna. Hans fru Laura Theresa Alma-Tadema, som också var konstnär, var faktiskt utbildad av John Brett – en av medlemmarna i PRB (The Pre-Raphaelite Brotherhood).

almatadema06

Om du vill se många fler målningar av Sir Lawrence Alma-Tadema, kan du klicka här. Du kommer då till en webplats som har nitton sidor med hans bilder, som går att se i mycket större format.

almatadema07

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: