Djuriskt mänskligt

djuriskt

Idag räddade jag livet på en ekorre. Den satt och käkade på något mitt på vägen och flyttade sig inte, trots att jag kom med min bil. Som en räddande ängel steg jag ur bilen och flyttade godsakerna från vägen till vägkanten. Vill inte gärna se en tillplattad ekorre nästa gång jag kör förbi.

Händelsen fick mig att fundera på vårt förhållande till djur. Nu för tiden finns det folk som anser att djur och människor är lika mycket värda. Eller till och med att djur är mer värda. Mycket märkliga åsikter, tycker jag.

Visst ska vi respektera alla levande varelser. Det var väl därför jag gjorde dagens räddningsinsats. Djurplågeri och onödiga djurförsök är jag absolut emot. Det finns säkert en och annan som tycker att människor har svikit dem, men att husdjuren förblir trogna. Men att (som somliga) välja att rädda en hund hellre än en människa ur ett brinnande hus, det kan jag inte acceptera.

Jag tror att vi har Disney att ”tacka” för att djur har blivit så förmänskligade. Under många decennier har man kunnat se filmer där rådjur, kaniner, ekorrar och möss pratar, tycker, tänker, är glada eller ledsna. Efter en så långvarig indoktrinering har visst somliga tappat bort skillnaden mellan sagor och verklighet.

wd

Missförstå mig inte. Jag älskar Disneys filmer, men man får ta dem för vad de är.

Människan är så mycket mer än djuren. En avgörande skillnad är att vi har förmågan att vara kreativa. Vi kan använda vår kreativitet till att kläcka idéer, planera, visa kärlek, sjunga, måla, forografera, uttrycka oss i text mm. Vi har också utrustats med ett samvete, en känsla för rätt och fel och en fri vilja. Den senare ska vi använda till att välja goda sätt att använda vår kreativitet.

Så sträck på dig! Du är människa. Du är unik. Du kan göra gott idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: