Min digitala konstsamling, del 3

frazetta01

Dagens tips ur min digitala konstsamling är inget för dig som föredrar romantiska blomstermotiv. Fantasykonstnären Frank Frazetta är en av mina kreativa hjältar och hans konst riktar sig väl mest till de tuffa grabbarna/tjejerna.

frazetta09

Motiven visar så gott som uteslutande dramatiska kraftmätningar mellan muskulösa herrar eller damer och vildsinta djur eller mänskliga vildar. Temat är ofta gott mot ont. Men de goda i Frazettas värld är inga tillbakadragna eller handfallna figurer, utan människor som med kraft kämpar för sin sak, även om de har oddsen emot sig.

frazetta02

Frank Frazetta föddes i Brooklyn, New York, 1928. Redan som barn visade han exceptionella talanger och som 8-åring började han i en konstskola vars elever i övrigt var vuxna. Läraren var mycket skeptisk, men gav i alla fall pojken en uppgift. När han en halvtimme senare fick se det färdiga alstret utropade han ”Mamma Mia! Vi har ett geni här!”.

frazetta03

Den unge Frazetta älskade serier, men även klassisk konst. Det blev också som serietecknare han började sin karriär. Men så småningom blev det måleriet som tog över. Frazetta är en av föregångarna inom fantasykonsten och hans stil har påverkat långa rader av andra konstnärer i genren.

frazetta08

Vare sig han arbetar med penslarna eller pennan, är hans bilder oerhört välgjorda och välkomponerade.

frazetta04

Ibland överraskar Frazetta med komiska bilder i serieteckningsstil.

frazetta05

Men han återkommer alltid till de dramatiska och kraftfulla fantasymotiven. Eftersom han ofta har anlitats som illustratör till bok- och tidningsomslag, är många av hans bilder målade i stående format.

frazetta06

Så här säger Frank Frazetta själv när han blickar tillbaka på många decennier av alster: ”Det enda jag kan säga om min konst är – om jag får citera Sinatra – I did it my way.”

Om du vill se många fler av Frazettas bilder, och i mycket större format, klicka här!

frazetta07

All pics in this post @ Frank Frazetta.

2 svar to “Min digitala konstsamling, del 3”

  1. Micke Says:

    Tja Tony, hittade din blogg via Stanley A och ”Fejjan”. 🙂 Kul och intressant läsning. Och en postning som denna berikar och inspirerar sannerligen början av veckan. Jag lär återkomma! 😀

  2. Ulla red igår « Ditt & datt Says:

    […] Med anledning av den krystat ordvitsiga rubriken, har jag illustrerat det här inlägget med några Frazetta-bilder. Fler sådana kan du se i ett av mina tidigare inlägg genom att klicka här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: