Armbågaväder

armbage

Härom sistens skrev jag om de kulturkrockar som kan uppenbara sig när man som jag flyttat från storstaden till landet. Till dem kan man också räkna språk och lokala uttryck.

Det är inte läge att komma med stockholmsslang här. Risken är att man inte blir förstådd. Ibland gör inte ens stockholmarna det. Chefen på mitt sista jobb i Huvudstaden tyckte att receptionisten hade gjort ett bra jobb och sa till henne: ”Låt mig få trycka din våffla”. Tjejen svarade förskräckt: ”Nej men, så du säger!”. Hon hade tydligen ingen aning om att ”våffla” betyder  ”hand” på stockholmska.

Som nyinflyttad i det lilla småländska samhället stötte jag på lite språkliga nyheter. Det visade sig att somliga inte kunde säga ”nyckeln” och liknande ord. I stället blev det ”nycklen”, ”trösklen” och ”biblen”.

Och så fanns förstås en del lokala ord som man aldrig hade hört talas om i norr. Vad man kallade tjejer för när jag flyttade hit, vill jag inte ens återge här.

Men ett ord som jag verkligen gillar är ”armbågaväder”. Det betyder helt enkelt att vädret är så soligt och varmt att man kan åka i sin bil med sidofönstret nedvevat och armbågen utanför. Logiskt och helt suveränt.

När det är den typen av väder här, händer det att nyblivna 18-åringar ägnar eftermiddagarna åt att köra runt torget med pappans bil – eller med en egen nyinköpt skrothög. Då är det inte ovanligt att de stannar två eller tre i bredd och sitter och tjatar mellan sina öppna fönster. Högst ovilligt flyttar de på sig när någon annan behöver köra förbi på gatan.

Nu är armbågavädret här med besked. Glömd är kylan tidigare i juni, liksom midsommarens regn och rusk. Skönt! Nu är det sommar på riktigt.

Annonser

Ett svar to “Armbågaväder”

  1. Elin Says:

    Pappa! Du lyckas verkligen fånga småstadsmenatliteten på ett charmigt sätt. Kul att läsa! Väldigt Aneby.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: