Konstgjord lycka

konstgjord_lycka

För två veckor sen inträffade en svår trafikolycka några mil bort från mig. Fyra motorcyklister blev rammade av en bil som kom över på fel sida. Två av MC-förarna blev svårt skadade och en dog. Bilföraren misstänktes ha kört rattfull, meddelade tidningen.

Jag blev förvånad när jag läste det där. Inte över att bilisten troligen varit onykter, utan över att den detaljen hamnade i tidningen. Troligen berodde det på att lokalpressen inte alltid censurerar bort information på samma sätt som andra media. Oftast råkar man ju glömma att berätta om när olyckor och brott är alkoholrelaterade.

Det är obegripligt att media så ofta mörkar denna information, när fakta visar att en mycket stor andel av både olyckor och våldsbrott är direkt kopplade till  en överdriven alkoholkonsumtion. Jag tror det beror på att alkoholen är en av våra allra heligaste kor. Den får man inte sparka på.

Missförstå mig inte. Även om jag inte dricker själv, har jag stor respekt för folk som tar ett glas vin till maten. Men alltför ofta är det där bara en klyscha och det ska drickas betydligt mer för att man ska ha kul. Själv tycker jag att det är patetiskt att behöva framkalla nån slags konstgjord lycka med hjälp av kemiska substanser.

De skador som alkoholkonsumtionen orsakar, kostar oerhörda summor. Det stör mig. Utan dessa kostnader skulle vi alla slippa tusenlappar i skatt varje månad.

Att handskas med drycker som är så potentiellt skadliga, kräver en stor portion gott omdöme. Men som bekant minskar omdömet med mängden alkohol som intas.Troligen var det så för bilisten i händelsen här ovanför.

Det låter ganska riskfyllt att balansera på gränsen till att dricka för mycket. Många klarar det bra genom att dricka måttligt och aldrig närma sig den gränsen. Själv tycker jag det är enklast att avstå helt och ha kul av naturliga anledningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: