Onödig nödåtgärd

mick

Det har inte hjälpt hur många tummar vi har hållit de senaste åren. De svenska bidragen i Eurovision Song Contest har fått ganska pinsamma placeringar i den internationella finalen. Ändå har vi ofta skickat bra låtar, som dessutom har rankats högt bland förstå-sig-påarna.

Nu senast hamnade Sverige på 21:a plats, efter att de två åren innan blivit nr 18. Det har gett Christer Björkman & Co riktigt kalla fötter och idag presenteras en ny idé – en webb-joker. Det handlar om att hitta en ny och helt oetablerad artist som är med och tävlar i de svenska uttagningarna. Läs mer om det i Expressen och Aftonbladet.

Visst är det kul att försöka hitta nya artister, men den här frampressade nödåtgärden kommer inte att rädda festivalen eller Sveriges anseende. De senaste årens resultat talar sitt tydliga språk. Antingen har svenska folket usel musiksmak eller också får vi inse att en tävling med mer än 40 deltagande länder faller på sin egen orimlighet.

Vi kan inte förvänta oss att man ska dela vår musiksmak i alla hörn av Europa. Och så länge det kompisröstas på grannländerna hamnar vi för långt bort på kartan för att ha några större vinstchanser. Ett lysande undantag är förstås Norges brakseger i år.

Eurovision Song Contest behöver formas om för att bli intressant igen. Jag läste ett förslag från någon musikjournalist, som lät vettigt. Varför inte göra fyra Europa-festivaler – norr, söder, öster och väster. Sen kan kanske de två bästa från varje väderstreck tävla i en slutfinal. Då skulle vi komma ifrån det irriterande grannröstandet, som förstör festivalen nu.

Om ingen förändring görs på det internationella planet, får vi acceptera att det bara är de svenska deltävlingarna och den svenska finalen som berör oss. Europa-finalen behöver vi inte ens titta på.

Annonser

3 svar to “Onödig nödåtgärd”

 1. Magnus Says:

  Den som gillar detta inlägg skulle nog gilla vår kamp för att vinna melodifestivalen: http://www.vagentillfestivalen.se

  Vanligt folk kan skriva lika bra musik som Pling Forsman och G:son!

 2. Twixie Says:

  Håller med Magnus ovan om att vanligt folk kan skriva minst lika bra låtar. T.o.m. bättre! Tycker det visat sig när man kollat igenom webbjokrarna. Många är mycket bättre än det som brukar komma med i Mellot. Kolla gärna in mitt eget bidrag ”Twinkle twinkle (little star)”, nr 164. http://svtplay.se/v/1725523/melodifestivalen/_164__twinkle_twinkle__little_star_?sb

 3. Ballongen som sprack « Ditt & datt Says:

  […] justeringar och förbättringar. Glöm det! Nu är det dags att ta bort skygglapparna och inse att Europa är för stort för en gemensam musiktävling. Det kommer att vara rena lotteriet varje år, hur mycket […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: