Kvinnokamp i bokform

modesty1

Jag är en stor älskare av tecknade serier och har en hyfsad samling seriealbum där hemma. Ända sedan 1970-talet har jag läst  Modesty Blaise, en äventyrsserie skapad av författaren Peter O’Donnell tillsammans med några olika tecknare, bl a Jim Holdaway och Enrique Romero.

Så småningom råkade jag hitta Modesty Blaise som vanlig roman. Den hette ”Drakklon” och det tog bara ett par sidor innan jag var helt uppslukad av den. Det visade sig att Peter O’Donnell vid sidan av sina seriemanus även skrev äventyrsromaner om sin hjältinna. Med åren har det blivit elva romaner och två novellsamlingar och de är faktiskt ännu bättre än den populära tecknade serien.

modesty2

Modesty Blaise är en ung kvinna som har dragit sig tillbaka med sina rikedomar efter att ha lett ett brottssyndikat under ett antal år. Tillsammans med sin bästa vän och vapendragare Willie Garvin försöker hon leva ett lugnt och stilla liv. Men genom olika omständigheter hamnar de båda förstås alltid i dramatiska situationer. Båda är experter på närstrid och tvingas ofta möta farliga motståndare.

Peter O’Donnell har god känsla för dramaturgi, har en välgjord bakgrundshistoria och presenterar ett antal intressanta karaktärer. Och ibland kryddas berättelserna med en slags okynnig humor.

Jag har läst alla böckerna ett par gånger och nu gör jag det ännu en gång. Jag läser två eller tre om året och just nu har jag kommit fram till Drakklon, som var den första jag läste för många år sen.

Det har gjorts två försök att skildra Modesty Blaise på film – båda gångerna med uselt resultat, vilket är märkligt. Historierna borde funka hur bra som helst på vita duken, men de har väl hamnat i fel händer helt enkelt.

Modesty Blaise-böckerna är väl inte Shakespear precis, men om du gillar spännande läsning ska du inte missa dem.

modesty2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: