Min digitala konstsamling, del 4

kruger01

Konstsamlingen i min dator innehåller många skatter och den här gången vill jag presentera ännu en favorit. Sebastian Krüger, tysk konstnär född 1963, är i mitt tycke världens bästa karikatyrtecknare. Han är helt enkelt i en klass för sig.

kruger02

Krüger föddes vänsterhänt, men som det ofta var förr blev han tvingad att använda höger hand i stället. Så som vuxen skriver, ritar och målar han med högerhanden, medan han exempelvis kastar boll med vänstern.

kruger03

Som barn fascinerades han av Disney’s figurer och ville rita av dem. Men då hans pappa vägrade att köpa Kalle Anka, sprang Sebastian till tidningskiosken, tittade på omslagen och gick sen hem och ritade. Och när han var osäker på någon detalj tog han en tur till kiosken igen. Det där gav honom ett öga och ett minne för detaljer, som har format honom till den konstnär han är idag.

kruger04

Sebastian Krüger är personlig vän med medlemmarna i Rolling Stones och har porträtterat dem massor av gånger. Jag har hans bok Stones, där de flesta av bilderna finns samlade. Den är ett fantastiskt galleri med vansinnigt roliga och även finstämt känsliga bilder. Den kreativa bredden är enorm.

kruger05

Personerna som figurerar i hans bilder är så gott som uteslutande kändisar inom film, musik och politik.

kruger06

Krüger gör mest karikatyrer, men ibland blir det även seriösa porträtt. Han behärskar en rad tekniker och levererar alltid högsta kvalitet, vare sig det handlar om pennteckningar, målningar i nästan fotografiskt utförande eller abstrakt stil.

kruger07

Sebastian Krüger ger intryck av att kunna förvränga ett ansikte nästan hur mycket som helst och ändå behålla porträttlikheten. Vill du se fler av hans bilder och i större format, kan du till att börja med klicka här.

kruger08

Personerna på bilderna är i tur och ordning: Keith Richards, Bill Clinton, Elvis Presley, Marilyn Monroe, George W Bush, Mick Jagger, Keith Richards, Bruce Springsteen, Eric Clapton, Jimi Hendrix, Jack Nicholson och Sylvester Stallone.

All pics in this post © Sebastian Krüger.

Annonser

5 svar to “Min digitala konstsamling, del 4”

 1. Peter Says:

  Intressant att höra lite fakta om herr Krüger. Jag har sett hans bilder förr och man kan bara låta sig imponeras.

 2. Svante Says:

  Vilka bilder =)
  Imponerande!

 3. Long Says:

  Otroligt fina bilder. Häftigt!

 4. Micke Says:

  Ännu ett härligt besök i den digitala konstsamlingen. Lika upplysande och underhållande som alltid. Tack Tony! Det här har blivit en guldgruva för mig personligen på flera sätt. Så jag ser fram mot kommande kapitel. 😉

 5. Maggan Gotland Says:

  Tack för bilderna. Kram från Maggan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: