Min enda allergi

deklaration

Jag skrev nyligen i ett blogginlägg att mitt namn betyder ”den oskattbare”. Ibland önskar jag att det betydde ”den icke beskattningsbare”.

När jag åker till Öland på somrarna, passerar jag genom det lilla samhället Ekenässjön. Under många år fanns en staty där längs vägen som föreställde en man böjd under en stor säck som han hade på ryggen. Statyn hade texten ”Skattebördan”. Sen ett par år finns statyn inte kvar. Blev den bortcensurerad?

Visst har vi världens högsta skatter, men jag tycker givetvis att skatt ska betalas av alla. Det som får mig att må dåligt är den tid på året då dekarationen ska göras. Jag är inte allergisk mot något – förutom blanketter.

nysning

När det är ”dags att deklarera” händer det saker i min kropp. Jag kan känna tydligt hur det byggs upp ett massivt motstånd inom mig. Jag vet att jag måste göra det där, men jag vill verkligen inte. Det brukar resultera i att det finns minst hundra andra saker att göra som är högprioriterade. Och sen till slut – med en smärtsam ansträngning – lämnar jag in deklarationen alldeles för sent.

Det är inte bara deklarationsblanketten som framkallar klåda hos mig. Det räcker att försöka förstå sig på elräkningen eller brev från något försäkringsbolag. Jag ryser!

I kyrkan där jag är med, får vi ibland veta hur ekonomin ser ut. Då brukar en kassör lägga upp overhead-blad med sida efter sida av siffror i olika spalter. Det blir abstrakt, svårbegripligt och oengagerande. Varför inte bara säga ”Det här är målen och detta är dagsläget”?

hjarnhalva

Egentligen tror jag att det handlar om hjärnhalvor. Jag är kreativt lagd, vilket betyder att min högra hjärnhalva är mer dominant.. Ekonomer verkar komma från en helt annan planet, tänker med vänstern och tror att alla tänker som de. Och just det där sista är ett allvarligt feltänkande.

Annonser

2 svar to “Min enda allergi”

  1. Gabbe Snabbe Says:

    Skaffa revisor?

  2. Roger Says:

    Tony, Tony vad jag känner igen blankettfrossan som du känner. Papper är ett elände som är svårt att greppa (bokstavligen).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: