Läsa tyst och skratta högt

pioneer

För länge sen, när 80-talet precis hade grytt, var jag tillfälligt trött på att läsa thrillers av Alistair MacLean och Desmond Bagley. En kompis tipsade mig om Pionjärerna (Pioneer, go home!) av Richard Powell. Jag hastade genast iväg till bokhandeln och köpte ett ex.

Boken var gammal redan då. Den är skriven 1959. Men jag lät mig inte avskräckas av det utan satte igång att läsa. Det tog inte mer än ett par sidor innan jag insåg att detta var ett komiskt mästerverk.

Pionjärerna handlar om familjen Kvimper, som under en semesterresa i de amerikanska sydstaterna hittar en nyanlagd väg. En skylt talar om att det är förbjudet för allmänheten att köra in på vägen. Men eftersom farsan Kvimper inte anser sig tillhöra allmänheten, svänger han in på vägen.

När bensinen tar slut och inga andra bilar kör förbi, tvingas familjen bosätta sig intill den nya vägen. Det är upptakten till en vansinnigt kul historia, där familjen konfronteras med illasinnade myndigheter, gangsters och mycket annat. Boken når de komiska höjderna, mycket därför att berättaren – Toby Kvimper – är mer än lovligt korkad och tolkar allt som händer på sitt eget troskyldiga sätt.

När jag hade läst boken lånade jag ut den till någon, glömde bort till vem och fick aldrig tillbaks den. Tio år senare, när boken sedan länge hade tagit slut på förlaget, hittade jag den på biblioteket i Jönköping. De fick gå och hämta den i ett källarförråd. Vad jag gjorde sen kan bara försvaras med att jag var desperat. Jag körde hela boken i kopiatorn och har den sedan dess som en tjock bunt A4-papper. Men så ytterligare tio år senare hittade jag ett ex i en låda med begagnade böcker i Böda.

Nu har jag precis läst Pionjärerna för fjärde eller femte gången. I USA har man nyligen gett ut en jubileumsutgåva 50 år efter att den kom ut första gången. Så här skrev en av recensenterna: “Surely one of the funniest books ever published!”

Om du lyckas få tag på Pionjärerna, har du många gapskratt framför dig!

Annonser

2 svar to “Läsa tyst och skratta högt”

  1. Sonja Says:

    Jag hittade boken i min pappas bibliotek. Har läst den själv 3 gånger och högt för man och barn (!) på bilresa. Uppskattades av alla!

  2. gladatony Says:

    Sonja! Jag kan bara säga GRATTIS till att du hittade boken. Den borde komma i nyutgåva så fler får chansen att läsa den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: