Skjut inte på bilisten!

colt

I Vilda Västern kunde det gå rätt livat till. Särskilt när kofösarna fick i sig några glas och började vifta med puffrorna. Det hände att de som spelade piano på saloonerna hade en skylt med texten ”Skjut inte på pianisten”. Den här tiden på året skulle jag vilja skylta upp min bil med ”Skjut inte på bilisten”.

I dagarna har årets älgjakt startat. När man bor i storstaden vet man inget om hur stort detta är. Folk tar ledigt från sina jobb, grabbar skolkar från skolan och på somliga arbetsplatsen får man räkna med att sänka tempot, eftersom så många är borta.

När jag var ute och åkte igår såg jag åtminstone tre jägare vid vägkanten och funderade på om jag borde ha samma respekt för dem som jag har för älgarna när jag kör. Det är ju inte så ovanligt att en eller annan människa blir skjuten under älgjakten. Vem vet – kanske passar somliga på att sätta en kula i nån som de inte kommer överens med. Fast oftast är det väl rena olyckshändelser.

I alla fall känner jag mig en smula obekväm med att det sitter folk som är beväpnade utefter vägarna. Man får väl hoppas på att de är någorlunda nyktra. Men om det går en fjortontaggare över vägen, kan de låta bli att skjuta då om det är en bil i närheten?

jakt3

För min egen del skulle det kännas främmande att skjuta på oskyldiga djur. En person som tycker tvärt om är min vän Kjell. I hans nystartade blogg skriver han lyriskt om älgjakt.

När jag var liten tog Lennart Hyland initiativet till en ABC-bok med korta och fyndiga dikter. Jag tror jag kunde alla utantill. Dagens inlägg slutar med dikten på Ä:

Älgen ensam satt och log, i en sönderskjuten skog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: