Trevlig älg!

jakt1

Nån gång i tonåren såg jag en TV-teater som hette Det gröna kortet. Den gick ut på att alla svenskar fick ett nytt ID-kort som talade om vem man var och vilken titel man hade. En man fick ett kort med den felaktiga titeln Älgtjur.

Mannen kontaktade myndigheterna för att få rättelse, men fick svaret att datorn inte kunda ha fel. Om det stod älgtjur på kortet, så var det precis det han var. Detta ställde förstås till en rad problem. Under älgjakten fick mannen bosätta sig hos älgarna på Skansen, eftersom det var lovligt att skjuta honom annars.

På den tiden bodde jag i Stockholm och fenomenet älg var ett ganska luddigt begrepp för mig. Jag visste att älgar fanns, men hade väl möjligen sett ett dammigt och uppstoppat exemplar på Biologiska Museet. Det blev skillnad när jag flyttade till Småland.

På väg till min första jobbintervju såg jag en älg stå alldeles intill vägen och förstod genast att detta var en faktor att räkna med i trafiken. En älg är stor. Tänk på en häst, fast större.

Jag har sett många älgar från bilen genom åren, även om det kan gå långt mellan gångerna. Men vid ett tillfälle såg jag sex stycken samtidigt på en äng intill vägen.

En gång var vi riktigt nära att köra på en, men lyckades bromsa in med en halvmeters marginal. Men en bil från motsatta hållet på vägen körde rätt in i den. Den halvvuxna älgen kastades upp i luften. Det kändes som om allt gick i slowmotion och jag undrade om den skulle landa på oss, men den slog i vägen strax intill.

jakt2

Ibland förirrar sig älgar in i samhällen. Den här sprang omkring i Kinna och försökte ta sig in i kommunhuset. Ville väl ansöka om bosadsbidrag eller nåt.

Annonser

Ett svar to “Trevlig älg!”

  1. Mamma Eivor Says:

    Nog visste jag att jag hade en klipsk son men att han kunde få till det så kul om älgar det visste jag inte förrän jag fått mej en riktig skrattstund.
    Kanske extra lätt att skratta när kl. är in på nattimmarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: