Min digitala konstsamling, del 5

stevehanks01

Jag gräver vidare i konstsamlingen i min dator och hittar idag den amerikanske konstnären Steve Hanks. Han målar med akvarell (vattenfärger) och gör det mästerligt.

stevehanks02

Trots att Steve Hanks tidigt uppvisade stor talang, fick han låga betyg i bildklassen i highschool. Han vägrade nämligen göra de föreskrivna uppgifterna, utan gick hellre sin egen väg. Men han tog revanch genom att sälja sin första tavla till en annan bildlärare på skolan.

stevehanks03

Hanks fortsatte senare med högre konststudier och tog 1960 examen som Bachelor of Fine Arts. Till en början tecknade han realistiska bilder med blyerts och mer impressionistiska i olja. Men med tiden utvecklade han en allergi mot oljefärger och började experimentera med akvarell i stället.

stevehanks04

Steve Hanks skapar stämningar genom att effektivt använda ljus, mörker och finstämda nyanser. Det är otroligt att kunna åstadkomma såna resultat med vattenfärg och penslar. Motiven är så gott som uteslutande kvinnor och barn.

stevehanks05

Figurillustrationer efter levande modeller under studietiden väckte ett stort intresse för människor och anatomi hos Hanks. Till detta har han lagt en atmosfär av lugn och kontemplation.

stevehanks06

Hanks tycker att kvinnor bättre uttrycker de känslor som alla människor har, men som män har svårare att visa. Därför är det naturligt för honom att uttrycka sig i kvinnobilder.

stevehanks07

Här är ett intressant videoklipp, där Steve Hanks berättar om hur händelser i hans eget liv påverkar hans bilder. Lite långt, men värt att se för den som är intresserad!

Steve Hanks har fått många priser och utmärkelser. Sedan 1993 har han funnits med på U.S. Art Magazines topp 10-lista över amerikanska konstnärer. Vill du se fler av hans bilder kan du klicka här.

stevehanks08

All pics in this post © Steve Hanks.

Annonser

Ett svar to “Min digitala konstsamling, del 5”

  1. Annica Kjellsson Says:

    Jag tycker att det är fantastiskt att han kan fånga så levande bilder med akvarell. Har själv provat för ett antal år sedan så jag vet vad jag pratar om

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: