Kärlek eller kalla fakta?

bortamedvinden1

Vi som bor i den civiliserade västvärlden har sedan många årtionden lärt oss att förlita oss på vetenskapen. Vi gör det så till den milda grad att vi slutar äta morötter, potatis eller chips om nån forskare påstår att det är cancerframkallande. Vi ser oss nog som väldigt upplysta och tror inte på nåt som inte är vetenskapligt bevisat.

Men det finns sånt som inte så lätt bevisas med siffror och diagram. Som kärlek till exempel. Om någon försöker förklara kärleken genom att tala om kemiska reaktioner i våra kroppar, blir vi bara irriterade. Såna uttalanden förminskar det fantastiska som händer med oss när vi blir kära. Vem vill ha torr och gnistfri kärlek?

Om en sångare vill uttrycka sina känslor för sin älskade, sjunger han inte om procentsatser eller sannolikhetskalkyler.

borta med vinden

Trots att vi ibland klamrar oss fast vid vad forskarna säger, måste vi erkänna att det finns saker som påverkar oss starkt trots att de inte kan formuleras i vetenskapliga termer. Och de är inte mindre verkliga för det.

Nu är vi i Skapligt-gänget på gång med ett nytt musikprojekt. Vi ska ha en caféshow i januari och temat är precis sånt som jag skrivit om här. Stora och verkliga saker som påverkar oss starkt, men som inte förklaras så lätt med kalla fakta: Kärlek, medkänsla, tro.

Det är ju så att det som forskarna inte kan formulera, det tar sig de kreativa människorna an. Vi har valt ut ett dussin låtar kring det här temat. Det blir full bredd på musikstilarna. Från hiphop till svensktopp. Från Bon Jovi till Evert Taube. Sång, musik, dans och maffigt fika. Vad mer kan man önska sig?

Annonser

8 svar to “Kärlek eller kalla fakta?”

 1. Annalena Says:

  Hej!!!
  Den här gången ska jag inte missa detta!! Var kommer ni att hålla till??? Blir det bara i Aneby eller vidgar ni vyerna???
  /annalena

 2. gladatony Says:

  Yes, det blir i Aneby. Mer info kommer så småningom. Vi släpper snart biljetterna – till ett mycket överkomligt pris dessutom! Funkar bra att ge bort i julklapp till exempel.

 3. Maggan Gotland Says:

  Tack snälla för inbjudan men det funkar inte för oss, är för tidigt efter Björns operation. Kram från Maggan Gotland

 4. Låtsas-sång i fotostudion « Ditt & datt Says:

  […] Ditt & datt Musik, film, positivt tänkande och annat livsnödvändigt « Kärlek eller kalla fakta? […]

 5. Annica Kjellsson Says:

  Oh vad roligt det skulle ha varit att se er,men tyvärr har vi inte möjlighet att åka ner

 6. En tur i oturen « Ditt & datt Says:

  […] väl en sak. Men nu när vi sätter så stor tilltro till forskning och vetenskap (som jag skrev om i ett tidigare inlägg), är det helt obegripligt att folk är skrockfulla på […]

 7. Nedräkning « Ditt & datt Says:

  […] hur det ser ut i almanackan den 23 januari. Två föreställningar: 16.30 och 19.30. Det blir en glittrig show och maffigt fika för endast 90 kr. Biljetter kan beställas på Milk & Honey, telefon 0380-415 […]

 8. sara Says:

  hur kommer killar gilla en tjej

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: