Denna dagen – ett liv

melker1

Dagens rubrik är ett citat ur TV-serien Vi på Saltkråkan. Just det avsnittet hör till det roligaste som gjorts för barn och familj i svensk TV-historia. Det är Farbror Melker som kläcker visdomsorden en solig sommarmorgon och han tycker själv att det är lysande.

Just den dagen bestämmer han sig för att bygga en vattenledning direkt in i köket. Han häller vatten från brunnen i en ränna uppe i ett träd. Det han inte vet är att någon har tagit bort hinken i köket. När han frågar om det inte är fullt snart, svarar Tjorven: ”Nä, det går bara till tröskeln”.

melker2

Samma dag fiskar han med sönerna och tillagar sen en fiskgryta med kommentaren ”En bra karl reder sig själv”. Enligt receptet ska man krydda med ”salt efter behag”. Och naturligtvis blir middagen oätlig. Han blir sedan anfallen av getingar, slår efter dem med en planka, råkar samtidigt slå sönder sin nysnickrade vattenledning och jagas till slut ner i sjön av getingarna.

Det var inte mycket som gick bra för Melker den dagen, men han gav oss i alla fall ett citat som tål att tänka på. Jag associerar direkt till filmen Cousins, där någon säger om huvudpersonen: ”Han har misslyckats med allt utom med livet”.

melker3

”Denna dagen – ett liv” har egentligen samma andemening som den romerske poeten Horatius kända ord ”Carpe diem”. Det betyder ungefär ”ta vara på dagen” eller ”njut av dagen”.

Det där tycker jag är en högaktuell hälsning till oss i vår tid. Vårt tempo är alldeles för högt och livet rusar förbi utan att vi riktigt hinner med. Ibland måste man stanna till för att upptäcka blommorna vid vägkanten.

Dagarna som har gått kan vi aldrig få tillbaka och morgondagen vet vi inget om. Men den här dagen kan vi ta vara på, njuta av och fylla med nånting vettigt.

5 svar to “Denna dagen – ett liv”

 1. Per demervall Says:

  Håller med. Till skillnad från bra TV-serier, så går inte dagarna i repris.

 2. Anders Erixon Says:

  Mycket riktigt konstaterande. Tiden är enkelriktad och begränsad med olika slutpunkter för oss alla. Starten känner vi väl alla till men ”sluttiden” känner bara han som som skrivit in alla våra dagar i sin bok. Många sidor är redan fullskrivna men de vita sidor som eventuellt fortfarande ligger framför ”dagens uppslag” önskar jag att vi kan fylla med lika vackra bilder och visdomsord som du Tony gör på dina webbsidor! Skönhet och estetik,värme och harmoni skall vara kännetecknande drag i våra livs dagboksblad!
  Hälsningar från ett vintrigt Uppsala

 3. Far away « Ditt & datt Says:

  […] i mitt förra inlägg misslyckades ofta och var ibland rätt missnöjd med sig själv. Han var långt ifrån perfekt, men […]

 4. Micke Says:

  När jag skriver den här kommentaren så lackar det mot jul med stormsteg.. Och tempot är högt med allt som ska hinnas med, julklappar, julmat, julstädning, posta julkorten och allt vad det nu är som behöver göras. Därför tycker jag att inlägget är klockrent.

  Att sedan ta exemplet med farbror Melkers eskapader i det somriga Saltkråkan får mig osökt att tänka på sommarsemestrarna. Som numera inte bara handlar om att fara land och rike runt. För att träffa moster Greta och morbror Sven eller släktingarna i Djurås som man inte hann med förra året. Nej nu ska det också hinnas med att snickra på huset likt Timell. Jäktigt värre. Och då hinner man ju inte med att ligga i hängmattan eller på badstranden. Här kan vi prata om att livet rusar förbi likt ett X2000-tåg med fel på bromsarna.

  Om det nu vore så väl att det här begränsade sig till vissa perioder varje år så kunde man nog stå ut med det hela. Men är det inte så att vardagen nu också fyllts med fart och en massa ”måsten” sådant som gör det där med att fånga dagen lika svårt som att greppa en hal tvål i duschen?

  Att fånga dagen verkar ha fått en ny innebörd nuförtiden. Att fånga in och trycka in så mycket man bara kan på dygnets vakna timmar. Att många inte hinner med att ta den där spontanfikat med bästa vännen, ringa samtalet till farmor, eller helt enkelt bara ta en lugn ledig dag och ligga i soffan och pilla navelludd. Inte undra på att den s k utbrändheten sprider sig som en gräsbrand på en afrikansk savann..

  Jag önskar verkligen att vi alla ibland kunde göra som du avslutar med ”Men den här dagen kan vi ta vara på, njuta av och fylla med nånting vettigt”. För en dag så kan det bli så att nära och kära försvinner ur ens liv. Utan att vi hunnit med att umgås eller tala om hur mycket vi uppskattar ett samtal. Jag för min egen del försöker ibland att ta ett stadigt tag om nödbromsen och dra i den hårt. För att stanna upp, tänka efter, njuta och umgås med de personer i min närhet som betyder något för mig.

  Sammanfattning: Tänkvärt inlägg, med passande citat och en perfekt slutkläm.

 5. En titt i backspegeln « Ditt & datt Says:

  […] Till slut ett par extra tänkvärda inlägg här och här. Och dessutom livsvisdomen från Björnen Baloo och Melker Melkersson. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: