Far away

faraway

När jag var liten hade jag en lekkamrat som bodde tillsammans med bara sin mamma. När vi andra frågade varför, berättade han att hans pappa var sjöman och var ute på haven. Det är först på senare år som jag har tänkt att det där kan ha varit en lögn.

På den tiden var det nog en skam för en kvinna att leva ensam med sitt barn – kanske efter en tillfällig romans eller ett kraschat äktenskap. Den där sjömanshistorien var nog ett sätt att slippa berätta sanningen.

Nu för tiden lever de flesta svenska barn inte med sin biologiska pappa. En ganska tragisk utveckling, tycker jag. Men å andra sidan behöver ingen dra historier om fäder till sjöss längre.

Kvinnorollen har stärkts mer och mer under decennier och de flesta orättvisorna mellan könen har raderats ut. Det ska vi vara tacksamma för. Men pendeln har liksom bara fortsatt och vi befinner oss farligt nära det andra diket. På liknande sätt som kvinnan förr ansågs underlägsen, har nu männen och framför allt papporna marginaliserats.

Det finns en allt vanligare attityd som föraktfullt fnyser att mannen inte är till någon särskild nytta, efter att ha gjort sitt jobb i befruktningsögonblicket. Med en sån inställning kan pappan lättvindigt bytas ut mot ett substitut eller ingenting alls.

Jag kan inte låta bli att undra hur nästa generation kommer att se ut när de växt upp utan andra manliga förebilder än de som finns på film. Någon kanske tycker att pappor inte alltid är så bra förebilder. Och visst finns det skräckexempel. Men de flesta försöker nog ändå göra sitt bästa.

Melker i mitt förra inlägg misslyckades ofta och var ibland rätt missnöjd med sig själv. Han var långt ifrån perfekt, men han fanns där för sina barn. Och det var det som betydde något.

4 svar to “Far away”

 1. Henry Hahne Says:

  Bra skrivet Tony!
  Här ar en pappa som försöker sitt bästa.
  Melker-klubben vore kanske något som står i kontrast med allt antipappigt.

 2. Iréne Tufvesson Says:

  Pappor behövs!!!

  Meeeeeeeeen pappor kan vara frånvarande pappor, fastän de delar boende med sitt/sina barn.

  De kan vara närvarande pappor, trots att de inte bor ihop med sitt/sina barn.

  Tyvärr förstår inte alla pappor vad det innebär att behövas för sitt/sina barn. Tyvärr förstår inte alla mammor det heller.

  Iréne

 3. Stina Brandt Says:

  Intressant och viktigt ämne som jag sedan flera år velat visa i de skulpturer jag gjort. Vi står farligt nära en ytterlighet där det som är negativt kvinnligt börjat dominera. Detta är kanske en bomb för många, men detta dike finns. Här finns mycket att fundera över och diskutera och även stå upp för. Det handlar om våra barn som vuxna människor som ska föra ett paradigm vidare. Vi planterar den vuxna människan i våra barn.
  Problemen finns inte enbart i familjerelationerna, våra barn och unga möter en människosyn, moral, etik mm i massmedia, skola, och även dagis. Dax att reagera och agera.

 4. Elin Says:

  Bra skrivet om att ”kvinnans självständighet” ibland gått lite långt. MEN jag håller inte alls med dig när du skriver att papporna har marginaliserats. Detta tycker jag märks i både politiken och i ”verkligheten”. Jag tänker särskilt på debatten om föräldraledighet och den falang som anser att den ska delas helt lika (till förmån för papporna). Men även när jag går omkring på stan ser jag allt fler pappor med barnvagnar eller som går hand i hand med sina barn på gatan, eller följer med till vårdcentralen. Jag tycker tvärtom att pappornas roll har stärkts de senaste åren och att det skett en stor positiv förändring när det gäller hur vi pratar om pappor och vad vi förväntar oss av pappor. Min uppfattning är att pappor (i normalfallet) har blivit en mer självklar del i våra barns liv och vardag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: