En tur i oturen

fredag13-1

Äntligen fredag! Idag är det fredagen den 13:e och en del människor ryser av obehag bara genom att bli påminda. Inte jag!

Att tro att den här dagen skulle vara späckad med extra mycket otur, bara för att det är en viss veckodag och en viss dag i månaden, känns totalt främmande för mig. I tonåren var jag så irriterad över att siffran 13 ansågs betyda otur, att jag tog just den som mitt ”lyckonummer”. Inte för att den ger vare sig tur eller otur. Det var mer som ett slags motreaktion mot den allmänna uppfattningen.

fredag13-2

Att folk var skrockfulla förr, när man var obildade och oupplysta är väl en sak. Men nu när vi sätter så stor tilltro till forskning och vetenskap (som jag skrev om i ett tidigare inlägg), är det helt obegripligt att folk är skrockfulla på allvar.

För några år sen hade jag lånat bilen av en jobbarkompis. När jag kom tillbaka satt han tillsammans med några andra i konferensrummet. Jag gick in, tackade för lånet och la nycklarna på bordet. Tre stycken i sällskapet skrek ”Nej, nej, nej!”. Jag fattade ingenting, men fick höra att det betydde otur att göra så. En olycka skulle hända. Man blir förvånad över hur troende somliga människor är, som inte ger sken av det annars.

En av mina närmaste släktingar säger ”Tvi, tvi, tvi” om en svart katt passerar över vägen.

fredag13-3

I stället för att undvika att gå under stegar eller vara överdrivet försiktig med speglar, vill jag satsa på turen. Flera forskare har undersökt hur det ligger till med tur. Resultaten visar att inställningen till livet avgör hur stor ”tur” man har.

En människa med positiv livssyn ser möjligheter, vågar satsa och låter sig inte slås ner av eventuella svårigheter. Han lyckas ofta och struntar i de svarta katterna.

2 svar to “En tur i oturen”

 1. Maggan Gotland Says:

  Hej Tony!! Jag håller med dej, är inte ett dugg skrockfull men hade under flera år problem med fredagen den 13:e eftersom jag som väldigt ung, fick missfall den dagen, tyckte det var ruskigt. Jag har lärt av livserfarenhet sedan många år tillbaka att det är tillfälligheter.
  Siffran 13 är numera lycka även för mej, eftersom mitt/vårat älskade barnbarn Felicia är född den 13/7 2000
  Kramizar från Maggan

 2. Micke Says:

  Vet inte om människor egentligen är så skrockfulla. Visst det låter så ibland. Och just det här med nycklarna på bordet är något som återkommer. När jag i ren protest, eller för att jävlas med folk kastar mina hem eller jobbnycklar på bordet och får protester så brukar jag fråga varför inte.. Och försöker få ett svar på vad som skulle kunna hända. Hittills har jag inte fått något rimligt svar eller förklaring på den frågan. Det är likadant med fredagen den 13:e. Allt är visst jättefarligt eller kan gå jättefel just den dagen.

  Men ibland undrar jag om det inte är något i människans natur. Ett behov att slippa ansvar.. Går något fel så kan man skylla på något t ex nycklar på bordet eller fredagen den 13:e.. Smäller man med bilen den 13:e så är det inte för att man suttit och smsat bakom ratten utan då är det för att det var fredagen den 13:e..
  Det här är lite som att diskutera med en missbrukare som kan ha alla möjliga förevändningar och bortförklaringar till varför h*n inte kunnat hålla sig ifrån sitt missbruk. T ex ”det berodde på att frugan stack med ungarna”, ”jag blev så deppig när det inte blev som jag ville”, ”pengarna räckte inte till räkningarna” eller vad det nu kan vara.

  Det är aldrig ens eget ansvar. Utan det är bra om det finns någon annan eller något annat att skylla på. Nej, skrock är ett verktyg för att slippa undan ansvar. Så ser jag på det hela.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: