Kärlek på lång distans

På det glada 80-talet utökades min brorsas LP-samling med en hel del bra musik. På det sättet lärde jag till exempel känna Sade och den kärlek som uppstod då har hållit i sig genom åren.

En annan upptäckt var nån slags syntpopgrupp som hette Rah Band. Soundet var elektroniskt och säkert väldigt häftigt på den tiden. Det fanns en speciell låt på skivan som jag fastnade för – Clouds across the moon. Jag spelade in den på ett band, men när kassettbandspelare och freestyles blev något forntida glömde jag bort låten.

Härom veckan blev jag påmind om den igen av min vän K, som hade hittat den på nätet. Så jag gjorde själv en sökning och lyckades köpa den som Mp3. Det blev ett kärt återhörande.

Idén till texten är fantastisk. Den sjungs av en kvinna som längtar efter sin älskade som är långt borta – ett tema många kan känna igen sig i. Men här har man mångdubblat problematiken genom att mannen befinner sig på Mars. Det hela utspelar sig nån gång i framtiden och 80-talssyntarna bildar en kall och elektronisk bakgrund till storyn.

Kvinnan ringer genom nån framtida teknik och får prata med sin man på Mars. Hon berättar att hon längtar efter honom och inte står ut med att vara själv. En datoriserad röst meddelar plötsligt att kontakten med Mars har brutits. Och kvinnans kommentar får mig nästan att fälla en tår: ”OK, thank you. I’ll try again … next year”.

Kan man tänka sig nåt sorgligare? All saknad man själv kan känna blir ganska överkomlig i jämförelse med detta. Och även om historien är ren fantasi känns det fint att jag i alla fall inte har det SÅ illa.

Det finns en video på YouTube som är så överdriven och knäpp att man inte kan koncentrera sig på texten. Så här är en annan där sången är i huvudrollen:

Annonser

Ett svar to “Kärlek på lång distans”

  1. Anne Bylund Says:

    Kul att läsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: