Min digitala konstsamling, del 6

Idag tänkte jag visa några bilder av den amerikanske konstnären och illustratören Robert E McGinnis. Hans konstverk är oftast av det mer hårdkokta slaget.

McGinnis är mest känd för sina omslagsillustrationer till deckare och romantiska romaner. Genom åren har det blivit mer än 1.200 sådana. Han anses vara en av världens mest kända omslagskonstnärer till pocketböcker.

Han ligger också bakom en rad filmposters, bland andra den välkända affischen för Breakfast at Tiffany’s och många klassiska James Bond-posters, till exempel Åskbollen, Diamantfeber och Leva och låta dö.

Robert E McGinnis föddes i Cincinatti 1926. Han fick plats som lärling på Walt Disney Studios och studerade senare konst på Ohio State University. 1958 blev han introducerad för Dell Publishing och det blev starten för hans halvsekel-långa arbete med bokomslag. 1993 blev han invald i den prestigefyllda Illustrators Hall of Fame. Trots sin höga ålder är han fortfarande aktiv som illustratör.

McGinnis har inte bara känsla för färg och form. Hans kännetecken är också fina kompositioner, detaljrika mönster och spännande grafiska lösningar, som både är dekorativa och lättavlästa.

Kvinnor har ju genom alla tider varit favoritmotiv för konstnärer och McGinnis är inget undantag. I hans illustrationer hamnar männen ofta i bakgrunden och kvinnorna är de som upplevs som starka personligheter.

Robert E McGinnis omslagsbilder håller nog oftast en betydligt högre klass än innehållet i böckerna.

All pics in this post © Robert E McGinnis

Annonser

5 svar to “Min digitala konstsamling, del 6”

 1. Gabbe Snabbe Says:

  Otroligt bra.
  Mina favoriter är den rosa + Café bilden.

  Gabbe

 2. Stina Brandt Says:

  Hårdkokt – men inte hårdsmält =)

 3. Eivor Berglund Says:

  Hej Tony, jag gillar att du riktar strålkastaren på olika genrar, lärorikt!
  Mamma

 4. Anne Bylund Says:

  Han är otrolig Tony, vilken konstnär!!

 5. Micke Says:

  Förr om åren läste jag massvis med pocketböcker, eller så kallade kioskdeckare. En ganska lättsmält läsning. Men det är (var) så som, du skriver Tony att omslaget höll en betydligt högre klass än textinnehållet. Mina favoriter var westernhistorier. T ex bokserien om Bill & Ben. Två cowboyar från Texas. Storyn i böckerna var nog skriven med karbonkopia. Samma händelseförlopp och samma upplösning. Men omslagen ja dom var bra. Synd att man inte sparade omslagen. För här pratar vi bra konst anser jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: