God Jul på indiska

Idag var jag ute en stund i julhandeln och hade två små upplevelser som fick mig att skriva det här inlägget.

Först gick jag in på Indiska. Jag har minst två barn som älskar deras prydnadssaker, så jag tänkte jag skulle ta en titt. I högtalaren spelades julmusik och det råkade vara en sång som heter Mele Kalikimaka. Det betyder God Jul på det språk som talas av urinvånarna på Hawaii.

Jag tyckte det var en rätt märklig upplevelse att gå på Indiska i Jönköping, bland orientaliskt krimskrams och Buddha-gubbar och höra en God Jul-hälsning från Hawaii. Varför Buddha förresten? Indien är väl nästan helt hinduistiskt. Och egentligen firar de väl inte jul där heller.

Kulturkrocken i högtalarna fortsatte. Nästa låt var en irländsk julsång.

Även om det ibland går runt i skallen, tycker jag att det är kul att Sverige har blivit så mångkulturellt. För bara ett halvt sekel sen kunde man varken äta pizza eller kina-mat i vårt land – och inte hamburgare heller för den delen. Och ville man krydda med vitlök eller paprika fick man handla det på apoteket.

En stund senare i korvkön på IKEA stod en fantastiskt vacker koreansk eller vietnamesisk tjej i 20-årsåldern bakom mig. Jag väntade mig att få höra henne prata engelska, men överraskades i stället av en klingande Helsingborgs-skånska.

Nu för tiden vet man inte vem som är svenskfödd eller vem som är nyinflyttad. Jag tycker det är kul och nästan alltid positivt med alla olika nationaliteter som finns representerade här. Det sätter liksom färg på vårt annars lite gråtrista land.

I år skulle jag jobba natt både den 23 och 24 december. Men en jobbarkompis som är muslim ska hoppa in i mitt ställe. Härligt! Det mångkulturella Sverige har räddat min jul.

Ett svar to “God Jul på indiska”

  1. Anne Bylund Says:

    Tack för att dudelar med dig av dina tankar kring julen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: