Film film film, del 14

Nu har det gått drygt två veckor sedan den sista filmen i Stieg Larsson-trilogin hade premiär. Filmerna har varit en otrolig succé. Män som hatar kvinnor är den tredje mest sedda icke engelskspråkiga filmen i världen under 2009. Den hade premiär i februari, Flickan som lekte med elden släpptes i september och Luftslottet som sprängdes i november.

De tre filmerna är egentligen rätt olika. Den första är en obehaglig mordgåta, den andra mer actionbetonad och den tredje rätt stillsam med mycket dialog, men inte mindre dramatisk för det. De två senare filmerna hänger ihop och man har inte någon riktig behållning av trean om man inte har sett tvåan. Den första filmen står för sig själv, men där lär man känna de personer som står i centrum för handlingen i alla filmerna.

I var och en av filmerna, men kanske tydligast i den sista, har en hel del av handlingen skalats bort. Men det kanske inte är så konstigt. Romanerna är på sammanlagt 1.900 sidor och det är ändå bra gjort att få med det viktigaste i filmversionerna.

De båda huvudrollsinnehavarna gör ett bra jobb. Michael Nyqvist är ju rutinerad och något annat hade inte funkat. Noomi Rapace har en svår roll, men är absolut övertygande. Hon är antagligen en trevlig prick privat, men jag har svårt att föreställa mig det efter att ha sett filmerna.

I film nr 2 är Paulo Roberto med och spelar sig själv. Jag hörde honom i en intervju i Rix precis efter att han provspelat för rollen. Han undrade hur det hade känts om han fått veta att han inte klarade att spela sig själv.

Den här filmtrilogin är mörk och brutal och ruskigt spännande. Men böckerna går ännu mer på djupet och har en bredare handling. Så om du gillade filmerna, missa inte läsupplevelsen heller!

Läs mer om den första filmen genom att klicka här!

Annonser

Ett svar to “Film film film, del 14”

  1. Anne Says:

    Tack Tony för förslag på filmer, dem ska jag se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: