Oturlig Lucia

När det är skyltsöndag i det lilla samhället där jag bor tar det inte så många minuter att traska förbi de butiker som finns och konstatera att julskyltningarna oftast inte är särskilt uppseendeväckande. Det är inte precis som att gå förbi NK i Stockholm.

Men det som är den stora attraktionen är Lucia-dragningen på torget. Jo, vi har ett skönsjungande luciatåg varje år och den som ska bli Lucia väljs genom lottning. Anledningarna är väl antagligen två: Dels vill man inte att det ska spåra ur och gå över till en skönhetstävling. Och dels ska det inte vara den som har flest röstande släktingar som kammar hem segern.

Så det är trängsel på torget på första Advent, när dragningen ska gå av stapeln. Elva tjejer i 16-årsåldern presenteras från den lilla scenen och sen får presidenten i Lions dra en lott som visar vem den lyckliga vinnaren är. De övriga tio blir tärnor.

För att öka spänningen ytterligare kan vi i publiken få satsa tio spänn och i förväg gissa vem som blir Lucia. Då brukar jag titta på bilderna på kandidaterna och sen lägga en röst, förlåt: gissning. Och tänka sig. Trots att jag gjort detta under många år har jag aldrig lyckats gissa rätt.

När det hände i år igen reflekterade jag runt det där och kom fram till följande: Om jag aldrig lyckas pricka rätt bland elva vid luciadragningen, hur kan jag då inbilla mig att jag skulle kunna vinna på Triss eller en penninglott? Där är ju chansen att vinna en högvinst en på 500.000 eller nåt sånt. Jag klarar ju inte ens en på 11.

Nej, jag kommer inte att satsa så mycket på lotter i fortsättningen. Det ger säkert mer att lägga 25 spänn i veckan i en spargris. Men vid luciadragningen nästa år gör jag nog ett försök igen.

Annonser

Ett svar to “Oturlig Lucia”

  1. Gabbe Snabbe Says:

    För Elviras del var lyckan att INTE bli Lucia, märkligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: