Dags att pensionera jultomten?

Vem behöver egentligen jultomten längre? Är det inte dags att inse att han har spelat ut sin roll? Alla skaffar ju det de behöver ändå.

Förr var önskelistorna långa och förväntan inför julklappsutdelningen var på topp. Men nu för tiden köper ju alla vad de behöver när de behöver det. Det kan bero på ökad levnadsstandard, men troligare på att vi blir mer och mer invanda att handla på kredit. Det blir ju så enkelt med det lilla plastkortet.

Om man frågar vad någon önskar sig idag, blir svaret pengar eller presentkort. Man handlar hellre prylarna själv än att få överraskningar på julafton.

I min barndom var det annorlunda. Jag brukar aldrig säga att det var bättre förr, men i just den här frågan kan jag göra ett undantag. På den tiden var det rena julafton när tomten kom. Alla var glada och tacksamma över vad de fick – eller också kunde de hålla masken lika bra som tomten.

En jul hade hela släkten gått ihop och köpt en motorgräsklippare åt min pappa. Han anade ingenting och spänningen var riktigt laddad när det oformliga paketet bars in sist av alla julklappar.

Nu hände det som inte fick hända. Min mammas gamla faster Irma, som var en pratsam dam, la en numera klassisk kommentar precis som pappa skulle börja öppna paketet. Hon sa: ”Ja, den där blir bra när han ska klippa gräset.”

Om blickar hade kunnat döda hade nog Faster Irma varit både hackad och strimlad i det ögonblicket. Hon blev förstås förlåten senare, men trots att det har gått flera decennier sen dess blir den där episoden aldrig bortglömd.

Men det var då. Idag hade pappa säkert redan köpt gräsklipparen själv. Så i år får väl tomten komma med en mycket liten påse och dela ut små kuvert med presentkort och pengar. Lite trist, tycker jag.

Annonser

5 svar to “Dags att pensionera jultomten?”

 1. Micke Says:

  En klockren julbetraktelse.. Och tyvärr ganska sann också.. Jag brukar inte heller säga att det var bättre förr. Men när det gäller julklappar så kan jag i alla fall muttra att det var bättre förr.. På den gamla goda tiden så var en julklapp en klapp som givare oftast lagt ner mycket tid och möda på att skaffa fram. Antingen genom att ha letat som en galning i stans alla affärer efter just den önskade saken. Eller så var det egengjort föremål som man lagt ner svett och ett antal timmar för att få ihop. Jag minns också hur min pappa var tvungen att gömma julklapparna på sitt arbete för att inte jag eller mamma skulle öppna paketen, klämma och känna för att lista ut vad som dolde sig bakom julklappspapperet. Det var lite spänning då. Nu är det som sagt mest platta kuvert med presentkort eller pengar. Fantasin tycks ha tagit slut…

  Naturligtvis är det inte alltid så. Men väldigt ofta. Dessutom så är det så att det ska vara Xboxar, Playstationspel och annat som ska ligga under granen. Låter som bra julklappar iofs. Men tänk när man som jag får förklara för faderskapet att dom här spelapparaterna kräver sina spel också. Och att dom inte är billiga dom heller. Men någonstans så funderar jag på om det inte är de vuxna själva som målar in sig i julkappshörnet. Iaf när det gäller klappar till dom lite mindre i familjen…

  Kan berätta att min syster för några år sedan hade sagt att vi skulle köpa just ett PS till barnen. Jag själv vägrade och så gjorde min far också när han fick klart för sig vad det var. Hur som helst, vi jagade land och rike runt efter andra leksaker till barnen. Vi hade fått noggranna instruktioner om vad vi skulle köpa, färg och form etc.. Men ”tant Bojan2 en dam på 95 år hon hade varit på Clas Ohlsson och där köpt varsin ficklampa åt barnen. Gissa vad som blev populärast den julaftonen? Just det 2 st ficklampor från C O till ett pris av ca 10 kr styck. Allt det andra som varit så viktigt att det blev rätt. Dom låg i drivor på golvet. Snabbt bortglömda… Så kan det vara.. Pensionera Tomten kanske inte behövs. Men väl en liten tanke innehållandes rim och reson fastklistrat på paketen. Det vore nog på sin plats… En God Jul och ett gott slut önskas härmed. Njut av ledighet och gemenskap! 🙂

 2. Stina Brandt Says:

  Tomtens vara eller inte vara? Det är frågan.
  Vem är tomten? Den vi gör honom till?.
  Tomtens roll bör ändras i takt med familjens utveckling. Förväntansfulla barnaögon och glädje över innehållet i de vackra paketen. Här börjar tomtens roll. Familjetomten sätter ribban. Så även när denna magiska tid inte har någon verklig plats i familjegemenskapen, men gemenskapen fortfarande har sin plats i tomteverkstaden. Kanske många av oss som har vuxna barn kan vidga denna gemenskap. Rätt använd så tycker jag tomten är bra.
  Stina

 3. Eivor Berglund Says:

  Ja, jag ler än idag ,då jag tänker på Faster Irmas kommentar.Hon var en riktigt rolig faster!

 4. Gabbe Snabbe Says:

  Här kommer en kort kommentar: Heja Irma.

 5. Iréne Tufvesson Says:

  Vi får de tomtar vi själva skapar i ”våra familjer”. Så pass trygga måste vi vara.

  Tomten som ger gåvor har sitt ursprung i Sankt Nikolaus som gav gåvor till fattiga.

  Jesus fick dyrbara kungagåvor av de vise männen.

  Det ingår i mitt yrke (tycker jag) att varje gång det är december berätta om både Sankt Nikolaus och om Jesus.

  Jag anser också att det ingår INTE i mitt yrke att fråga vad mina elever har fått i julkapp.

  Om jag vill, kan jag göra som Sankt Nikolaus. Valet är mitt.

  Jag har också en fri vilja att ge gåvor till mina nära.

  Jag kan också göra båda delarna d.v.s att ge till dem som behöver (både i Aneby och utomlands) och ge till dem som ”inte behöver” men som blir glada, när de får.

  Jag har valt det senare.

  Vad tror du att han tycker vars födelseedag vi firar den 24 december?

  God Jul med eller utan dyrbara gåvor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: