Film Film Film, del 16

Igår var det äntligen dags att se filmen Avatar. I bilen på vägen dit frågade jag de andra vad de hade för förväntningar på filmen. ”Höga”, blev svaret.

Jag får väl erkänna att jag kände likadant, även om jag vet att det är dumt. När man har alltför höga förväntningar finns risken att man blir besviken.

Avatar utspelar sig på den natursköna planeten Pandora, där man har hittat en oerhört värdefullt mineral som människorna vill lägga beslag på. Problemet är att det bor ett människoliknande folk som kallas Na’vi på planeten och de är liksom i vägen.

Men människorna från Jorden tänker inte låta sig hindras, om de så ska behöva förstöra, skövla och döda för att komma åt mineralen.

Avatar är skriven och regisserad av James Cameron, som senast gav oss filmen Titanic. Den här gången känns det som om han har sprängt gränserna för vad som över huvud taget är möjligt att göra på film. Miljöerna och varelserna är fantastiska och fantasin tycks ha varit gränslös hos de som har jobbat med filmen.

Trots mina höga förväntningar blev jag helt tagen av Avatar. Det är omöjligt att se vad som är specialeffekter och vad som är real life. Men framför allt är det en bra story som räcker hela vägen fram till slutet. Det enda jag sörjer är att jag inte kunde se den i 3-D. Det är bara möjligt i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Umeå. Men det vore nästan värt en resa…

I Avatar ställs viktiga frågor på sin spets i kontrasten mellan människorna och Na’vi. Här avslöjas människornas allra mörkaste sidor: Girighet, maktmissbruk och rasism.

Men för mig framstår en annan skillnad minst lika klart: Gudlöshet gentemot tro. För folket på Pandora är religionen något verkligt och självklart. I ljuset av det känns människorna ännu mer kalla och tomma.

4 svar to “Film Film Film, del 16”

 1. Pelle W Says:

  Verkar spännande – har du sett Mel Gibson:

  Apocalypto (endast regi)?

  Också bra med intressanta bibliska paralleller.

  //////Gitt nutt pelle w

 2. Ola Says:

  Superbra film! hade världens lägsta förväntningar dock 🙂
  fast jag måste faktiskt säga att du inte missade något med att inte se i 3D, lite överskattat faktiskt 😛
  Gott nytt år!

 3. Henry Hahne Says:

  Hej Brother!

  God fortsättning i biomörkret!
  Ja, jag har bara set trailer på Avatar men det kanske ska tittas på den, när man hör dessa rader om filmen.

  Happy new year and God bless!

 4. Tomas Nordquist Says:

  Hej Tony,
  och gott nytt år!

  Resan till 3D:n är lätt värt det! Nu bor jag ju i Uppsala och kunde utan problem se den så, men jag lyckades få hit min bror och några vänner på en visning här och de var oerhört nöjda!
  Vilken upplevelse! Jag sögs in i filmens värld på nolltid och hade gärna stannat ett tag till när den tog slut. Filmen är säkert ok även vanligt, men 3Dn i den produktionen ger en vansinnigt häftig upplevelse som inte stjäl uppmärksamheten utan används på ett moget sätt för att stärka berättelsen.
  Tricket är att inte sitta för långt åt någon sida i biosalongen, då blir ett jobbigt åt ögonen. Gjorde det misstaget när jag såg Up! i 3D, och det kommer inte upprepas.

  Om du väljer att se den här är du självklart välkommen att bo hos mig och Lena =D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: