Den enes burk…

Det finns ett uttryck som säger ”Den enes bröd – den andres död”. De senaste dagarnas nyheter om läsk känns som en påminnelse om det.

Igår hörde jag på nyheterna att forskarna varnar för läsk. Om man skulle bry sig om allt som forskarna säger, skulle man inte kunna äta nånting alls, men i det här fallet kan jag tänka mig att det ligger något i varningen. Både svenska och amerikanska forskare har kommit fram till samma sak.

Den som dricker minst två burkar läsk i veckan löper en nästan dubbelt så stor risk att drabbas av cancer i bukspottkörteln – något som till nästan 100% har dödlig utgång. Det är sockret i läsken som är problemet och samma sak gäller dem som dricker kaffe eller te med socker i.

På nyheterna idag berättas det att panten på läskburkar ska fördubblas från nuvarande 50 öre till 1 krona. Prishöjningen ska genomföras den 15 september i år. Anledningen är förstås att man vill att fler burkar ska återvinnas i stället för att hamna i naturen eller i fel sopsäck.

För mig låter det som ett sätt att tjäna pengar. Alla som har tillgång till ett förråd eller garage kan nu börja hamstra burkar, för att efter 15 september få dubbelt betalt för dem. Det låter som ett säkrare sätt att öka på sina inkomster än att satsa på aktier eller annat osäkert. Dessutom skattefritt.

Men det är klart, kan man inte dricka mer än två burkar i veckan blir det inte mycket pengar i september…

Annonser

4 svar to “Den enes burk…”

 1. Camilla Says:

  Du tror inte att höjningen hänger ihop med att 50-öringen försvinner från den 1a oktober i år? 😉

 2. Kork Says:

  Du tror inte att man utnyttjar streckoden på burkarna som automaten läser för att se hur mycket pant man betalade för burken när man köpte den?

 3. Rickard Liljedahl Says:

  Låter som leken ”burken e sparkad” har blivit 100% dyrare.

 4. Kristin Says:

  Precis som Kork skrev: EAN-koden på burkarna läses av och då får man 50 öre i pant om man betalat 50 öre extra när man köpte den. Alltså lönar det sig inte att hamstra. Men frågan hur det går när man har ett ojämt antal burkar kvarstår, när 50-öringarna kommer att tas bort. Oftast lämnar man ju pantkvittot när man handlar, så då dras ju summan av de pantade burkarna av från köpesumman, så det kanske inte blir något problem ändå.
  Själv dricker jag inte läsk, så jag sparar pengar på det viset i stället.
  Hälsningar Kristin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: