Sveriges King of Soul

Stora delar av svenska folket har hört honom sjunga, men få vet vem han är. Jag talar om Samuel Ljungblahd – en av landets bästa sångröster.

Samuel är för sjätte året i rad den anonyme manlige sångaren i TV-underhållningen Let’s dance. Han sitter lite undanskymd i orkestern och om man har tur kan man få en skymt av honom när något av dansparen virvlar förbi.

I november gjorde han succé i Globen under en konsert med Kirk Franklin – vår tids största namn inom modern gospel. Kirk trodde inte sina öron och utbrast: ”Dig måste vi ta till USA!

Samuel Ljungblahd har nyligen släppt sin tredje egna CD. Den heter kort och gott ”No. 3”. Liksom på de tidigare skivorna bjuder han på svängig soul, som gör det svårt att sitta still. Och det låter inte det minsta svenskt, utan snarare som klassisk Motown-soul.

Jag vet inte om det är hans egen idé eller någon annans, men det var ett genidrag att i samband med nya CD:n styla honom på 60-talsvis i pullover eller cardigan, fluga och hornbågade glasögon. Det gör att allt känns helrätt, från omslaget till arrangemanget och stämningen på skivan. No. 3 finns att köpa till exempel på cdon.com.

I april förra året var Samuel Ljungblahd en av gästerna i Så ska det låta och lämnade även där ett outplånligt intryck. I en omröstning på SVT:s hemsida om vilka artister publiken ville återse nästa säsong, fick Samuel dubbelt så många röster som de flesta välkända artister. Här är ett klipp från programmet och det är värt att lyssna på hela låten. Avslutningen är magnifik!

Annonser

2 svar to “Sveriges King of Soul”

 1. Elin Says:

  Nä, vad härligt! Jag har aldrig riktigt lyssnat på honom… Blev glad i hela kroppen.

 2. Micke Broqvist Says:

  Jag måste erkänna att Samuel Ljungblahd gått mina öron förbi. Ända tills nu i vår. För mig har Christian Walz varit ”Sveriges King of Soul” men här är helt klart en värdig ”konkurrent”.

  Även om jag inte ser det riktig på det viset. Snarare kompletterar de varandra riktigt bra. Och frågan är om inte Ljungbladh är en större showartist? Tycker klippet som du lagt upp visar på en härlig artist som släpper loss och showar ordentligt. sånt tycker jag helt klart om. 🙂

  Och så är det väl det där med inspirationen till låtarna och musiken. Ljungbladh har väl en liten mer andlig dimension på det hela. Och det är ju inte fel det heller. Ibland är det både bra och nödvändigt med en sådan infallsvinkel. Uppbyggande på något sätt, för själ och ande. Vore kul att se honom uppträda live någon gång. Men just nu nöjer jag mig med mina tre inköpta cd-skivor med denne man. Låter störtskönt hemma och i bilen.

  Vem av Ljungbladh och Walz som jag tilldelar kungatronen får nog bli en öppen fråga. De kan ju dela på den. Som goda Soulbrothers. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: