Vadå – jag dyster?

När jag gick i 4:an kom min klasskompis Per en dag till skolan med ett ex av Svenska MAD. Han bläddrade i den på rasten, men lät ingen annan titta. ”Det är för sjuk humor för er”, sa han.

Den kommentaren ökade bara min nyfikenhet. Snart blev jag själv en ivrig läsare och intresset höll i sig under rätt många år. Tidningen stod verkligen för sin egen speciella humor – men den var nog mer udda då än den skulle vara nu.

MAD:s framsida pryddes ofta av omslagspojken Alfred E Neuman, som med ett ständigt leende och glugg mellan framtänderna proklamerade sitt valspråk: ”Vadå – jag dyster?”.

Den senaste tidens händelser har fått mig att tänka på det där citatet och på hur det ofta stämmer in på mig själv. Det kan vara lätt att tro att en sån som jag, som ständigt argumenterar för ett positivt tänkande, skulle vara besparad från de eländen som drabbar de flesta andra. Så är det inte.

I helgen som gick föll det en snöflinga för mycket. Plötsligt brakade det till och hela altantaket rasade in. Igår skakade bilen på ett konstigt sätt och karossen hängde snett över högra bakdäcket. Jag vill inte gärna tänka på vad det kommer att stå på räkningen från verkstan. Ändå påverkades inte mitt goda humör särskilt mycket.

Men när min fru stack för några år sen och samtidigt förvandlade mig till singel, var det början på ett helt år av deppande och eländestänkande. Och nyligen, när det återstod en vecka till vår caféshow, och bara drygt 10% av biljetterna var sålda, då kände jag mig rätt uppgiven.

Jag vande mig så småningom vid ensamlivet. Och båda våra caféföreställningar blev utsålda. Att huset och bilen rasar är smällar man får ta. Att vara dyster hjälper inte det minsta, men en positiv attityd rundar av de skarpa hörnen i livet.

Annonser

4 svar to “Vadå – jag dyster?”

 1. Per demervall Says:

  Ah. Underbara Mad. Och de håller faktiskt fortfarande fanan högt.

 2. Gabbe Snabbe Says:

  Oj Tony!

 3. Ola Says:

  You go boy!

 4. Micke Broqvist Says:

  Tony, jag får nog säga att jag delar din inställning. Att vara dyster hjälper inte det minsta. Även om man ibland funderar på om man är blodsbroder med han denna där Murphy. Det är dom där dagarna när ALLT går fel, och det som inte kan gå fel det går också fel.. Men vi är väl inte mer än människor någon av oss. Så en och annan down-period får man nog räkna med.. Det viktigast är ju ändå inte fastnar i down-läget. Och om man kan så kanske man ska använda sig av det där tänket du skrivit om i ett senare inlägg här på bloggen (den 15/4) att bestämma sig för att man ska vara nöjd. Trots allt.

  Jag hade samma farhågor om altantakets existens för någon månad sedan. Men jag tänkte positivt och hoppades att det ändå skulle hålla (jo jag skottade lite också iofs, men inte allt som behövdes)Men mitt höll. 🙂 Och min bil känns lite grand som plocke-pinn just just nu. Men någonstans tänker jag positivt och är glad för att det inte är något megastort och megadyrt problem. Och inte blir bilen helare för att jag går omkring och muttrar och är dyster. Även om det är väldigt irriterande när det kommer hinder i vägen och allt inte går som man hade tänkt. positivt sett så är iaf däcken bytta och jag sparar några hundralappar på att låta bilen vila några dagar. Och det ÄR bra! 😀

  By the way.. Apropå tidningen MAD så var det även för mig en favorit och jag hade förmånen att få lära känna den som tecknade svenska MAD på 70-talet, en fransman som heter George Bess. Hans illustrationer är mycket spännande och snygga.

  Mer om G B går att läsa här: http://www.georgesbess.net/index.html

  eller här: http://en.wikipedia.org/wiki/Georges_Bess

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: