Hörvärt

När jag gick till mitt nattjobb igår kväll, glömde jag att ta med min iPod. Illa! Den brukar vara mitt trogna sällskap under nattens arbetstimmar.

Ibland lyssnar jag på musik, men allra oftast hör jag en bok. En ljudbok.

Det finns flera mervärden med att lyssna på böcker. Framför allt kan man göra andra saker samtidigt. En bok gör städning och disk mindre tråkigt och en bilresa känns inte lika lång när man hör något spännande. Dessutom ger själva inläsningen en extra dimension åt böckerna.

Jan Guillous böcker brukar läsas av Tomas Bolme, som ofta varierar dialekterna. En favorit är ”Tjuvarnas marknad”, där Tomas träffsäkert spetsar till bokens humoristiska inslag.

Peter Anderssons sträva röst gör Michael Connellys böcker precis så hårdkokta som de ska vara. ”Poeten” är en av höjdarna, men alla är bra.

Bland de kvinnliga uppläsarna är det Katarina Ewerlöf som regerar. Ingen annan lägger så mycket känsla i läsningen. Katarina läser bland annat Liza Marklunds böcker.

Innan jag visste vem Stieg Larsson var, fick jag hem en av hans böcker som jag hade glömt att avbeställa från ljudbokklubben. När jag började lyssna och hörde Reine Brynolfssons knastertorra inläsning, trodde jag inte att jag skulle orka höra den klart. Men snart var jag fångad av intrigen och kände att Reines röst var precis rätt till den.

Om du som jag föredrar spännande läsning, missa inte Roslund & Hellström. ”Tre sekunder” är en höjdare, liksom deras tidigare böcker.

Jag hade redan läst ”Twilight” (med den idiotiska svenska titeln ”Om jag kunde drömma”) som vanlig bok, men hittade den senare som ljudbok. Det blev en helt annan upplevelse.

I natt skulle jag ha hört den spännande fortsättningen på Michael Connellys senaste deckare – ”Gatans lag”. Men min iPod blev som sagt kvar hemma, så jag fick tåla mig ett tag till.

Annonser

3 svar to “Hörvärt”

 1. Anna Skeri Says:

  Twilight är en underskattad bok (enligt mig). Många ser bara en ”vampyrromantisering” eller en ungdomsbok men man ser ju oftast det man vill se. Själv ser jag en historia om hur besvärligt det kan vara att växa upp och byta miljö, sen är det skönt att läsa en historia om kärlek och åtrå där allt inte är så övertydligt.
  Sen får man bara inte glömma sin i-pod, lol : )

 2. Micke Broqvist Says:

  Det här med ljudböcker är verkligen bra. Jag brukar lyssna ibland. Och mina personliga favoriter är helt klart Tomas Bolme och Katarina Ewerlöf. Lyssnar på andra inläsare också. Torsten Wahlund t ex. Jag brukar ibland lyssna på ett par, tre ”äldre” böcker. Som gett mig mycket. Bland annat av nostalgiska skäl. Det är böcker som, när jag var lite gick som sommarlovsföljetong på radions P1 under sommarlovet.

  Dels är det ”Tordyveln flyger i skymningen” (av Maria Gripe och Kay Pollack), sedan är det boken ”Det blåser på månen” av Eric Linklater. Där Torsten Wahlund är inläsare. Och sist men inte minst J R R Tolkiens berättelse ”Bilbo en hobbit” där Jan Waldekranz läser den spännande berättelsen om hur allting började i Midgård.

  Alla dom här berättelserna finns att få tag på t ex på Bokus.com. Jag rekommenderar dom som sagt varmt nu när det snart är sommar och lov igen. Det kan ju vara skönt med avbrott från Lady Gaga och allt vad dem nu heter. Bilsemestern kommer definitivt att bli en spännande resa i både tid och rum.

 3. Madde Says:

  Jo det är trevligt med ljudböcker. Tyvärr tycker jag inte att han som läste in Dan Browns böcker (vem det nu var) läste speciellt bra. Blev ju stressad över alla konstpauser! Jag vill ju att det ska gå fort att läsa, så det slutade med att jag läste klart böckerna själv 😉 Jag är alldeles för nyfiken på hur det går sen för att uppskatta uppläsningen just nu. Av den anledningen slutade jag lyssna på sista boken i Millenuim-triologin och läste klart den själv istället 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: