En femma för dina tankar

För 145 år sedan idag – 15 april 1865 – dog Abraham Lincoln. Han var president i USA och var antagligen en bra karl. Han kallades Ärlige Abe.

Lincoln arbetade hårt för att bekämpa slaveriet. Det ledde till att man 1865 antog det trettonde tillägget till USA:s konstitution, som gjorde slaveri olagligt.

Den 14 april satt Lincoln i en loge på Fordteatern i Washington, när han blev skjuten bakifrån av John Wilkes Booth. Klockan var 22.13. Abraham Lincoln avled efter nio timmars medvetslöshet.

När jag var ute och surfade idag, hittade jag av en händelse ett av Abraham Lincolns citat:

”De flesta är ungefär så nöjda som de bestämmer sig för att vara.”

Det där citatet var ju inte precis politiskt, men jag tycker att det har en hel del att säga om livet. Det handlar om vilken inställning man har till de omständigheter som vi alla möter. Somliga ägnar mycket energi åt att tycka synd om sig själva. Andra blir aldrig nöjda, trots att de har mer än de flesta.

Själv har jag bestämt mig för att vara nöjd. Jag försöker att möta varje dag med positiv förväntan och om du frågar hur det står till, så mår jag bara fint.

Ingemar Olsson har skrivit en låt som jag ofta nynnar på. Den heter ”Jag mår bra” och proklamerar rakt på sak att petitesser som ryggont eller tandvärk inte kan förstöra mitt goda humör.

Det märkliga är att om man lever med attityden ”Jag mår bra”, då mår man verkligen bra på riktigt. Det är en medicin som heter duga.

Så ta Abraham Lincolns citat som en utmaning och bestäm dig för hur nöjd du ska vara.

3 svar to “En femma för dina tankar”

 1. Micke Broqvist Says:

  Den här utmaningen har jag tagit till mig sedan tidigare. Och den fungerar riktigt bra kan jag meddela. inte bara när det gäller att ”vara nöjd”, utan även när det gäller andra saker som har med ens eget välbefinnande att göra. T ex om man och vad man ska ”reta upp sig på”. För det går ju onekligen att få rabiata frispel på det mest och dem flesta om man är på det humöret. 🙂

  Själv insåg jag för ett antal år sedan att man bränner enormt mycket energi på väldigt dumma saker. Man retar upp sig på kollegor (vad dem gör och inte gör..). På andra människor, man möter av samma orsak. Man kan irritera sig på saker som inte blir som man tänkt osv osv..

  Personligen märkte jag att allt detta tog alldeles för mycket tid och energi. Vilket slutar med att man blir helt matt och odräglig. Alltså bestämde jag mig för att lägga energi på sådant som är viktigt och sådant som man kan påverka. Förutom att bestämma sig för att ”vara nöjd” har jag bestämt mig för att att på jobbet ha gjort åtminstone en (1) av de personer jag möter, nöjd med svaren jag ger, eller mitt sätt att agera. Att inte alltid gå i klinch med folk, även om dem är ena riktiga sopprötter… Utan försöka förstå, och ibland nöja sig med att man faktiskt inte förstår.. Det här behöver inte betyda att man ger vika eller backar för konflikter. Men man kan välja sina strider som det så fint heter. 🙂

  Att få ”rabiata frispel” på döda saker som bilar som inte fungerar, mobiler som krånglar, folk som tänker/gör som man förväntar sig , eller när allt inte går som man planerat. Ja det hjälper ju oftast inte. Därför tycker jag att din uppmaning/utmaning om att ”bestämma sig för hur nöjd” man ska vara är jättebra! För hur det än är, så det mesta brukar lösa sig på något sätt. Och att hela tiden, eller väldigt ofta vara missnöjd och eller ilsk.. Det tar bara en massa energi som man kan lägga på annat…

  Och med detta ska jag nu fortsätta dricka mitt frukostkaffe samtidigt som jag tittar på snöflingorna som än en gång dalar ner utanför mitt köksfönster. Det blir en bra dag att sitta inomhus och pula och fixa med diverse småsaker. Tänk vad bra!! 😀

 2. Eivor Berglund Says:

  Det är så fruktansvärt bra, både det Du,Tony, och kompisen Micke säger, så jag bara instämmer!!! Kul också att få friska upp lite historia om den beundrade presidenten Lincoln!
  Mamma Eivor

 3. Film Film Film, del 18 « Ditt & datt Says:

  […] gjorde mig så omtumlad var att det hände 1964. Jag visste att slaveriet i USA avskaffades redan på 1800-talet och att det säkert var lite stökigt efter det, men jag trodde inte att det förekom så brutala […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: