Film Film Film, del 18

När jag var på repövning i Kramfors 1988, gick ett gäng av oss på bio en kväll. Efteråt kände jag mig ordentligt omskakad. Filmen hette Mississippi brinner och bygger på verkliga händelser runt morden på tre unga medborgarrättsaktivister – alltså såna som ville att svarta och vita skulle ha samma rättigheter.

Det som gjorde mig så omtumlad var att det hände 1964. Jag visste att slaveriet i USA avskaffades redan på 1800-talet och att det säkert var lite stökigt efter det, men jag trodde inte att det förekom så brutala övergrepp på färgade människor under min livstid.

Året innan hade president John F Kennedy mördats i Dallas – något som mycket väl kunde ha att göra med att han tagit ställning för de färgades rättigheter. Samtidigt verkade Martin Luther King för samma sak och nådde stora framgångar med sitt ickevålds-budskap. Men motståndet var tydligen massivt, framför allt från staterna i södern. Det formligen kokade av hat och det gick ofta till handgripligheter.

Mitt i denna tid av kaos kom en film som upprörde många; Gissa vem som kommer på middag. Den är ett välskrivet salongsdrama med riktigt tunga namn bland skådespelarna. Den handlar om tjejen som kommer hem till sina föräldrar med sin nye pojkvän och berättar att de snart ska gifta sig. Det som ställer till problem är att killen är svart.

När man ser filmen idag känns den som ett småtrevligt drama. Men man kan knappast föreställa sig hur kontroversiell den var när den var ny. Tanken på blandäktenskap var otänkbar för de flesta och för rasisterna i sydstaterna måste filmen ha varit som ett slag i ansiktet. Den kom 1967, året innan Martin Luther King mördades.

Katherine Hepburn fick en Oscar för sin roll, men i mitt tycke är det Spencer Tracy som gör den bästa insatsen. Det här blev hans sista film. Han var så sjuk att man bara kunde spela in kortare stunder, men det märks inte när man ser filmen.

Tre veckor efter att inspelningarna avslutats dog Spencer Tracy. Han fick sluta sin karriär med en viktig film, som fortfarande är sevärd.

Annonser

2 svar to “Film Film Film, del 18”

  1. Anders Göranzon Says:

    och fortfarande aktuell. Inte bara i USA eller exempelvis Sydafrika. Vi har väl liknande problem i Sverige. Rädslan för det okända som samtidigt kan vara så spännande.

  2. Anna Skeri Says:

    Har inte för så länge sen läst klassiska slave-narratives som Jacobs och Equiano och det sorgliga är att vissa människor fortfarande stöder sig på bibeltexter om Noa för att rättfärdiga sin åsikt att människor av afrikanskt ursprung är underlägsna andra ‘raser’ (vilket otrevligt ord : ( )
    Att man på fullaste allvar tror att en människa är mer eller mindre värd än en annan är inte bara tragiskt, det är farligt.
    Mer kärlek åt människorna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: