Ballongen som sprack

I kväll är det final i Eurovision Song Contest och Sverige är inte med – för första gången sedan 1958. Tidningarnas rubriker skriker om fiasko. Men vem ska vi skylla på egentligen?

Det är knappast Anna Bergendahls fel att det gick som det gick. Svenska folket valde ut hennes låt och hon framförde den hur bra som helst i semifinalen i torsdags. Hennes karriär har gått som en raket från hennes medverkan i Idol till topplaceringen i den svenska Melodifestivalen.

Jag har varit tveksam till om hennes låt verkligen hade någon vinnarchans i Europa. Men att hon inte skulle hamna bland de 25 bästa pekar på att något inte står rätt till i detta evenemang.

Expressen ifrågasätter om röstningen var rättvis och Aftonbladet berättar att SVT har haft krismöte och utlovar justeringar och förbättringar. Glöm det! Nu är det dags att ta bort skygglapparna och inse att Europa är för stort för en gemensam musiktävling. Det kommer att vara rena lotteriet varje år, hur mycket segertippade våra bidrag än är.

Eurovision-ballongen har spruckit och kvar finns bara något tomt och skrumpet, som det är dags att lämna därhän och börja tänka nytt i stället.

Den svenska Melodifestivalen är ett framgångskoncept, men så fort vi hamnar i Europafinalen blir det ett gigantiskt antiklimax. Ge oss en ny sorts final som heter Eurovision Song Contest North. Låt Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen tävla. Och kanske några fler. Då kommer även finalen bli något spännande att se fram emot.

Annonser

6 svar to “Ballongen som sprack”

 1. Metronyx Says:

  Håller med om att formatet kanske inte längre håller. Sverige har ingen chans musikmässigt i fall östländerna med väldigt många röstare är med i samma tävling. OM vi skulle köra procent från land till land då hade vi kanske sett nån form av rättvisa. Men det kanske man redan gör det vet jag inte faktiskt. Ehuru så kan man inte blunda för de senaste årens trender, du har nog rätt i frågan om att man bör dela upp detta. Men visst känns det märkligt. Första gången vi inte får delta.

 2. Maggan Says:

  Jag lyssnar just på elendet, inte många låtar som passar min smak men kanske en generationsfråga. Förr var melodifestivalen en festkväll men inte numera vilket är tråkigt. Hälsningar och kramar från Maggan

 3. Metronyx Says:

  Ja, ha,ha var hon ändå inte underbar vinnaren Lena. Så oförstörd och överväldigad. Kul för Tyskland : D

 4. Nikolai Hamstein Says:

  Kan nog tycka att det positiva med fiaskot är att vi som folk och även branchfolket får träna sig lite i ödmjukhetens svåra konst. Och jag gillar faktiskt att länder som Azerbadjan, Armenien och Turkiet är med. Och låtarna blir bättre och bättre för varje år som går. Sen att mycket av ”East och middleeastsoundet” inte tillalar oss frusna Scandinavier må vara hänt. Men det är definitivt nyttig och i ärlighetens namn. av 120 miljoner tittare hur många procent är svenskar. eller ens tillhörande den grupp du föreslår Tony. Nej jag är för en stor och bred Eurovisionsfestival ungefär som fotbolls EM. Alla kan inte komma med. Men alla får vara med på något hörn och har man tur och skicklighet så får man vara med i finalen! Leve mångfalden och vidsynthet! Hälsningar Nikolai

 5. gladatony Says:

  Även om jag inte håller med dig helt, Nikolai, så tycker jag att du har en viktig poäng i ditt inlägg. Vi ska naturligtvis hylla mångfalden och glädjas över alla olika uttryck i musiken. Men dagens modell är förödande för spänningsmomentet i tävlingen.

  Härom året var The Ark segertippade på bettingsajter över hela Europa, men de hamnade på en 18:e plats. Det måste betyda att det inte längre handlar om vem som har det bästa melodin, utan om vem som har flest vänligt sinnade grannländer.

  Om vi fick delfinaler för norra, södra, östra och västra Europa, kunde sedan de tre bästa bidragen från varje region tävla i en slutfinal. På det sättet skulle vi få både den kulturella mångfalden och spänningsmomentet.

 6. Tomas N. Says:

  Den enda lösningen är att skaffa fler grannländer. Vi behöver invadera Ungern, Tyskland, Vitryssland och Makedonien. Då gränsar vi till de flesta länderna och om 50 år när det värsta hatet lagt sig över våra militära övertramp kommer vi att vinna allt varje år 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: