Ljushyad alv

I lördags kväll blev jag morfar. Igen! Jag har nu nästan lika många barnbarn som jag har barn, så man är ju lite invand.

Det där med morfar sätter en åldersstämpel som jag inte känner mig riktigt bekväm med. Det blir lite för mycket jurassic för min smak. Men bortsett från det är det bara kul och spännande med alla nytillskott i släktträdet.

Redan på söndagseftermiddagen kom Elin & Richard till mig för att visa upp sin lilla tjej. Hon är så fin och jag fick hålla henne länge. Härligt! Man glömmer bort mellan varven hur små de är i början.

Den lilla har redan fått sitt namn. Hon ska heta Alva. När jag kollade vad Alva betyder, fanns det en ganska långdragen förklaring. Som nordiskt kvinnonamn kommer det från Alf, som betyder ”alv” eller ”alv-armé”. Jag får genast associationer till Sagan om ringen: Vackra och godhjärtade varelser med långa spetsiga öron.

I de latinamerikanska och arabisk-talande länderna betyder namnet ”vit”, ”ljus” eller ”ljushyad”. På spanska har det betydelsen ”soluppgång” eller ”morgonens första strålar”. Många fina betydelser. Man får väl se vad som passar in bäst på sikt.

Nu är Alva liten och hjälplös. Det gäller för både hennes föräldrar och oss andra i hennes närhet att omsluta henne med kärlek och trygghet. Så småningom kommer hon att visa sin egen vilja och snart också vilka talanger hon kommer att utveckla. Det blir spännande att se.

Livet är inget annat än ett mirakel. Det blir man påmind om när man håller en sån där liten i sin famn. När man blir vuxen glömmer man lätt bort att livet är fantastiskt. Vi borde möta varje dag med tacksamhet och nyfikenhet och dela med oss av det vi har fått. Det är en riktig utmaning till oss alla.

Annonser

5 svar to “Ljushyad alv”

 1. Anna Says:

  Men så mörkhårig hon var, kul! Och så fräsch föräldrar bara några timmar under förlossningen, där låg man i lä kan man säga!

 2. Elisabeth Says:

  Oh, stort grattis till bade foraldrar och morfar! Elisabeth & Mikael

 3. Maggan Says:

  O, så söt liten Alva är och vilken underbar dotter och måg. Jag önskar er alla lycka till med livet. En mogen man som blivit morfar är härligt Tony, du är ung fortfarande, inga stämplar här inte. Det är inte alla som får barnbarn i den tidiga åldern du är i, bort med alla fördomar, njut av de dina och livet medans du kan. GRATTIS från Maggan

 4. Roger Says:

  Stort Grattis, främst till föräldrarna men även till dig Tony. Det är en välsignelse med både barn och barnbarn. Jag får väl anta att det gäller barnbarn då jag inte har några själv ännu (allt i sin ordning där). Vad kul med namnet och jag får nog hålla med att tankarna går till filmen.

 5. Radhika Paulson Says:

  Grattis till föräldraparet och morfar. Roligt att höra att allt är vål med er.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: