Det som elden inte rådde på

För mig är det ingen sommar utan Öland. Jag tog en tur dit nu i veckan och ska snart tillbaks igen.

När man har kört över Ölandsbron och fortsätter norrut, skymtar man så småningom Borgholms slottsruin på vänster sida. Många åker nog bara förbi och anar inte hur fascinerande det är att besöka ruinen. Här finns mycket spännande att fotografera.

Slottsruinen är enormt stor och imponerande och man kan föreställa sig hur enastående slottet måste ha varit när det var helt och i funktion.

Nu för tiden är den ett populärt turistmål. Sommarkvällar ger kända artister konserter på borggården. Jag har själv varit där vid ett par tillfällen och kan konstatera att den fungerar perfekt  som konsertarena.

Det var Karl X Gustav som lät bygga palatset på 1600-talet och som bodde här under lång tid. Men även tidigare har det funnits slott här, som vartefter har byggts över och ändrat form. Man har till och med hittat lämningar av byggnader som daterats till 500-talet.

År 1806 brann slottet ner, men väggar och murar bestod av kalksten som stod kvar i askan, så det finns mycket kvar att se. Det finns massor av rum och gångar att upptäcka, liksom salar med höga välvda tak. Det är imponerande att man kunde bygga något så stort och mäktigt utan moderna maskiner.

I slottets markplan finns ett museum, där man förutom föremål som hittats vid utgrävningar kan se en spännande elevutställning från Capellagården i år. Det är möbel-, keramik- och textilhantverk där kreativiteten har flödat ordentligt. Jag väljer att visa den här tavlan av träfanér i olika nyanser – inspirerad av filmaffischen till Amelie från Montmartre.

Ruinen ligger högt med utsikt över Kalmarsund – samma utsikt som människor har kunnat se genom århundraden härifrån. Så om du åker till Öland, missa inte Borgholms slottsruin!

Annonser

Ett svar to “Det som elden inte rådde på”

  1. Jag hade i alla fall tur med sällskapet « Ditt & datt Says:

    […] Ditt & datt Musik, film, positivt tänkande och annat livsnödvändigt « Det som elden inte rådde på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: