Min digitala konstsamling, del 8

Internet är fantastiskt på många sätt. Tack vare det har jag en ganska omfattande samling konst i min dator och det finns alltid mer att upptäcka.

Den här gången visar jag bilder av en gammal favorit – Norman Rockwell (1894-1978) – en amerikansk konstnär och illustratör som var oerhört populär. De flesta av hans motiv är hämtade ur människors vardag.

Norman Rockwells illustrationer visar ofta situationer med ett stänk av humor. Man kan betrakta hans bilder och föreställa sig en hel historia runt dem. Som den här ovanför med pappan som tänker skolka från kyrkbesöket.

Här har vi ett gäng grabbar som har blivit tagna på ”bar gärning” vid en strand där det är badförbud.

Och nedanför lastbilchaufförerna som flirtar med tjejen i sportbilen. Rockwell kunde verkligen låta minspelet i bilderna tala.

Norman Rockwell blev tidigt intresserad av att teckna. När han började i high school gick han parallellt i en konstskola. Under sitt andra skolår lämnade han high school och ägnade sig helt åt konststudierna. Dessa fortsatte senare på högre konstutbildningar.

22 år gammal reste Rockwell till Philadelphia och stegade in på Saturday Evening News redaktion för att visa sina konstverk. Det blev början till ett långt samarbete. Han målade omslag till tidningen under mer än fyra decennier.

Rockwells folkliga ton och skildring av vanliga människor gjorde honom omtyckt av en stor publik. 1969 hade han en egen utställning i New York. Tidningskritikerna hade inte mycket gott att säga om utställningen och många ignorerade den helt. Men folket älskade den och många av hans målningar såldes för ca 20.000 dollar.

På grund av mänskligheten, detaljrikedomen och situationskomiken håller Norman Rockwells bilder, trots att åren går. De är precis som strumpan som luffaren här ovanför har hittat: ”Still good”.

All pics in this post © Norman Rockwell.

4 svar to “Min digitala konstsamling, del 8”

 1. Per demervall Says:

  Ah. Norman Rockwell.
  Det är visuell poesi.
  Kommer du ihåg Allers omslag av Kurt Ard?
  Han gjorde en mängd Rockwell inspirerade omslag.

 2. gladatony Says:

  Ja, det stämmer. Kurt Ard gjorde också många fina bilder. Dem kanske man också kan hitta på nätet. Vem vet.

 3. Min digitala konstsamling, del 8 och en halv « Ditt & datt Says:

  […] Ditt & datt Musik, film, positivt tänkande och annat livsnödvändigt « Min digitala konstsamling, del 8 […]

 4. Eivor Berglund Says:

  Du, Tony, har fått upp mina ögon för Norman Rockwell genom att presenta mej med en mycket illustrativ bok med hans verk. Tack! Det är ofta så att någon annan än man själv får en att upptäcka viktiga saker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: