Min digitala konstsamling, del 8 och en halv

Här kommer ett sidospår från mitt förra inlägg. En konstnärs popularitet kan bland annat mätas i hur ofta han kopieras. Här är några exempel på Norman Rockwell-kopior.

Den pastellfärgade bilden här nedanför hittade jag för rätt många år sen i en reklamfolder för JC eller Rabbit, där de ville sälja studentkläder. Idén kommer helt tydligt från den härliga Rockwell-bilden.

Och här har en disneytecknare gjort en Musse- och Mimmi-version av Rockwells unga förälskade par.

Nästa exempel är ingen tecknad kopia, utan hämtad från den utmärkta filmen Vittne till mord med Harrison Ford. Här har regissören Peter Weir gjort en tydlig hyllning till Norman Rockwell i en av filmens scener, som är en nästan direkt kopia av bilden här nedanför – både utseende- och idémässigt.

Mest kopierat är ändå Rockwells suveräna självporträtt ”Triple self”, som du ser här nedanför. Lägg märke till att han har kända konstnärers självporträtt längst upp till höger på tavlan – bland andra Rembrandt och Van Gogh.

Det vimlar av kopior och här är några av dem. Ibland är de satirer, som den första där Barak Obama porträtterar sig själv som Jesus. Andra gånger är de mest lite kul, som när Musse Pigg målar sig själv som Walt Disney.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: