Valet är över. Se en film!

Nu är valet över för den här gången och det svenska folket har sagt sitt. Som många befarade får nu riksdagen vika ett antal platser för Sverigedemokraterna – ett parti som har växt fram ur rasism och främlingsfientlighet.

Folk som jag möter på ICA kan vara såna som nedvärderar människor med annorlunda hudfärg och bakgrund. Det tycker jag känns olustigt. En grundläggande tanke för mig är att alla människor är lika mycket värda. Att hålla fast vid den kan ibland vara en utmaning, men absolut värd att kämpa för.

Hur du än har röstat rekommenderar jag nu en filmkväll. Se till att få tag på American history X – en film som ger en brutal insyn i den fanatiska nynazismen. Om upplysningen ”Ej lämplig för barn” någon gång ska tas på allvar, så gäller det den här filmen. Det är stor risk att du själv sätter ostbågarna i halsen. Ändå är det en film som behöver ses och rätt tid är nu – dagarna efter valet.

Med ett modigt och välskrivet manus och med fantastiska rollinsatser, framför allt av Edward Norton men även av Edward Furlong som spelar hans yngre bror, serveras en skakande och våldsam historia. Här ställs rasmotsättningarna på sin spets och det handlar om nutid. Allt som skulle kunna uppfattas som underhållningsvåld lyser med sin frånvaro.

Våga utsätta dig för en film som gör dig upprörd och väcker dig inför problem som kryper allt närmare vår egen vardag!

Här är några fler tips på filmer som kan vara välgörande att se efter 2010 års val: Juryn, Mississippi brinner, Swing kids, Remember the Titans, Schindler’s list och Förrådd.

2 svar to “Valet är över. Se en film!”

 1. Iréne Tufvesson Says:

  Hm…ja det har vi med oss i vår livsryggsäck…att vi är alla lika mycket värda…men det är inta alla bilar…inte alla hus…inte alla jeans…jag begriper inte att han som dödade tvååringen är lika mycket värd…jag är emot ondskan…
  Iréne

 2. Tomas Says:

  American History X är bra och riktigt tungsmält. Den glömmer man inte i första taget.

  Nu när SD kommit in i riksdagen är det dags att analysera vad som lett till detta. Som jag ser det finns det framförallt 3 orsaker.

  1. Dålig integration.
  Man har misslyckats med att integrera alldeles för många flyktingar och invandrare, istället har man placerat nästan allihop i egna områden så vi skulle ”slippa ha att göra med dem”. Hur ska de kunna lära sig svenska om de inte har svenska grannar? Vidare har man ofta behandlat dem som om de inte ville göra nytta genom att placera dem i ett beroendesystem av bidrag. Det första många lär sig är att fylla i en bidragsblankett 😦
  Bättre de fått flytta till ställen med många svenska och fått hjälp att skaffa sig jobb och inte minst fått en fadder eller två. Jag tror svenskar är intresserade av andra kulturer och skulle vara öppnare om man fått ansvar att förmedla kontakt och hjälpa till.

  2. Värdelöst debattklimat.
  I Sverige kan man inte debattera. Vare sig ämnet är abort, homosexualitet, feminism, religion eller som i detta fall, invandring, så undviker man debatten och samtalet för att istället demonisera motståndaren. Man är homofob, kvinnofientlig, okunnig, outbildad, rasist, nazist, mansgris, kvinnoförtryckare, osv.
  Man tystar debatten och ingen vågar längre säga sin mening om den inte överensstämmer med åsiktsmonopolet.
  Folkpartiet försökte ge några förslag inför förra valet om att skärpa regler och införa språktest för invandrare mm. – RASIST!, sa man direkt och pekade finger.
  Inte EN ENDA GÅNG under de här fyra åren som lett till detta val har jag hört ett argument mot SDs politik. De har ignorerats, smutskastats och kränkts. Vad är det för demokrati? Varför kan ingen ta en debatt mot dem och vinna den? Visa öppet varför de har fel? Alla verkar ju tycka att de har värdelösa argument. Visa varför!

  3. Feghet.
  Våra folkvalda politiska ledare har inte vågat ta smällarna det inneburit att driva svåra frågor i vårt svenska debattklimat. Man har heller inte vågar riskera en debatt med SD av rädsla för att förlora. Eftersom man inte har vågat driva frågorna har man heller inte lösningarna på problem som faktiskt existerar (Det är väl inget konstigt? Kulturkrockar mm, klart att inte allt går på räls?).
  Nu låter de SD ta smällarna istället. De kommer att öppna upp debatten och förhoppningsvis leda till att de andra partierna kan ta balanserade och nödvändiga beslut i invandringsfrågorna.

  Bara för att klargöra – Jag röstade INTE på SD och är inte glad över att de är inne. Jag sörjer att alliansen inte fick majoritet, det hade varit bäst enligt mig, men nu är det som det är och det kommer nog nåt gott med allt ont. Om inte annat reagerar vi svenskar.

  Hoppas bara folk tänker till och inte nöjer sig med att klicka på en knapp på aftonbladet eller gå med i en grupp på facebook…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: